En toen was er een schok: een vis en versnelling!

Around Alone - Patrick de Radigués (BEL) klimt langzaam maar zeker op in de vloot, van 7de naar de 3de plaats. Hij overwint alle kleine probleempjes aan boord.
Patrick De Radiguès zat vannacht amper neer om uit te blazen toen hij een harde knal hoorde. Het schip werd uit koers geslagen. Hij haastte zich naar buiten en zag een enorme vis wegzwemmen. "Eerst heeft hij de kiel geraakt, dan een van beide roeren," vertelt de schipper van de Garnier. Ik heb onmiddellijk alles gecontroleerd en er was geen zichtbare schade. Hoewel de impact geweldig was. Wel zie ik aan de turbulentie in het water achter het schip dat het roer moet ontzet zijn. Veel invloed op de snelheid schijnt het niet te hebben."

Trouw aan zijn oorspronkelijke tactische optie blijft de Garnier boven de kleine depressie varen om vooral niet in een nieuwe windstilte te vallen. Dat lukt aardig, de gemiddelde snelheid ligt boven de 11 knopen, soms wat hoger, 13 tot 14 knopen. Dat maakt hem bij de tijdsopname de snelste van de vloot. Er staat 20 kopen wind, een fikse windkracht 5.
Garnier zeilt nu boven de noordoost lopende Golfstroom, feitelijk in een klein beetje koude tegenstroom. "Dat is ook voelbaar, de temperatuur is gezakt naar 8 graden." zegt De Radigués. Binnen een twee tot drietal dagen kunnen ijsbergen in zicht komen, maar voorlopig wil Patrick zijn Garnier alleen maar zo snel mogelijk doen lopen. Samen met Bernard Stamm ligt hij het meest noordelijk van de hele vloot.

Slapen doet hij in perioden van 25 minuten om de drie uur. Dat is een goed ritme, waarin rust en waakzaamheid elkaar perfect aanvullen. Het moreel van ‘de troepen’ is OK.

Het voorval met de aanvaring heeft hem ander goed doorheen geschud. Er hebben al soortgelijke racejachten de race moeten staken omwille van ongewenst contact met een walvis, een reuze zeeschildpad of een van die andere grote dieren die in de oceaan leven. "Het schip is in goede staat," meldt de Radiguès nog. Jammer van de problemen met het grootzeil van Hexagon (Graham Dalton), maar dat is de wedstrijd.".

Alle vorige berichten vanop de Garnier zijn te lezen op ons Garnier forum: Volg deze link naar de Garnier Files

De shorecrew heeft ondertussen Patrick De Radiguès website ook nog online gekregen:
//garnier.dhsports.be

Around Alone 2002-03 website met de posities in detail: www.aroundalone.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: