Laatste dag ONK olympische klasse.

  • Author: Ice
    Date: ma, 23/09/2002 - 02:00

Medemblik, 22 september 2002 - Mooie wind en mooie zeilomstandig- heden kenmerkten vandaag Medemblik en het wedstrijdwater van het Open Nederlands Kampioenschap voor Olympische en Paralympische klassen. Windkracht vijf werd gemeten en de boten vlogen over de golven op weg naar de titel Nederlands Kampioen.

In de Europe klasse is Carolijn Brouwer (NED) de onbetwiste Nederlands Kampioene. Vandaag was de laatste race voor deze klasse. De race ging goed tot het laatste rak: "Vlak na de laatste boei kwam er een 4.2 zeilertje in de baan en hij sloeg om, ik wilde absoluut niet over hem heen zeilen en veranderde radicaal van koers, de wind was toch wel enorm aangewakkerd en ik sloeg om, heel vervelend daarbij is dat mijn mast brak. Daardoor kon ik de wedstrijd niet uitzeilen, maar voor het eindklassement maakte dat niet uit. Meer vervelend is dat mijn eigen spullen nog van het WK onderweg zijn naar Nederland in een container en dat ik met geleend materiaal heb gevaren." Over het gecombineerde NK is Carolijn zeer positief. "Natuurlijk is het bijna onmogelijk om echt alle klassen erbij te hebben zoals nu ook de Tornado het WK aan het varen is, maar de combinatie moet er wel in blijven."

In de 470 klasse is de titel veroverd door het team van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Jeugdcoach Christoffel van Hees is vol lof over het niveau van zowel Marcelien en Lobke als de gebroeders Coster die op de voet gevolgd werden door Marjon Kooistra en de jarige Petra de Goederen. "Het was wapperen en omslaan op het water op de 470-baan. Petra en Marjon lagen er in het begin erg goed bij, maar sloegen om bij de bovenboei en dan zeilt als snel het hele veld je voorbij. Maar ze revancheerden zich goed en finishten vierde. Door het omslaan van vele bootjes liet de wedstrijd van vandaag veel plaatswisselingen zien, Marcelien en Lobke en de broers Coster hadden eigenlijk de hele wedstrijd onder controle en hielden elkaar goed in evenwicht. Het is duidelijk dat deze twee teams de nummer 1 en 2 van Nederland zijn."

In de Finn is Stefan de Vries (NED) de dagoverwinnaar en streeft daarbij in het eindklassement Jaap Zielhuis (NED) voorbij. Over zijn start was Stefan niet erg tevreden: "Het ging niet super, wel redelijk, maar moest me toch wel vrij zeilen om verder te kunnen speren, na het vrijzeilen kwam ik als eerste bij de bovenboei en die plek heb ik weten te houden. Het was voor mij wel positief dat Jaap Zielhuis en Sebbe Godefroid (BEL) elkaar aan het verdedigen waren, daar had ik voordeel bij. Nu staan Jaap en ik op een gelijk puntenaantal, en een gelijk aantal eerste en tweede plaatsen, maar omdat ik deze laatste race gewonnen heb, ben ik net voor Jaap geeindigd op een tweede plaats."

Over het idee om de NK’s van alle Olympische Klassen te combineren gedurende 1 weekeinde is Stefan zeer te spreken: "De opzet is super, eindelijk alle olympische klassen bij elkaar is zinnig en werkt stimulerend naar elkaar toe."

Op de 49erbaan is 1 race gevaren in plaats van de geplande twee races. Coach Jacco Koops vindt het een goede beslissing van het comite om de tweede race niet te varen: "er is een nieuwe generatie 49ers en met de wind van vandaag is het voor deze generatie een juiste beslissing geweest. Pim Nieuwenhuis en Pieter Lantermans waren vandaag oppermachtig en wonnen de race dik. In het eindklassement staat het team op een tweede plaats. "Terugblikkend op dit NK meldt coach Koops dat met name de zachtweer dagen zoals gisteren een goed leermoment waren voor het 49er team richting de toekomst. Tijdens dit NK zijn de aandachtspunten goed boven komen drijven waarop de komende tijd aan gewerkt gaat worden."Voor wat betreft dit naseizoen varen Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis over twee weken twee grand prix-series in Engeland, gevolgd door het Belgisch kampioenschap en in november Cadiz om in december met Palamos in Spanje het jaar te besluiten. Ook Jacco Koops is zeer te spreken over dit Open NK voor olympische en paralympische klassen. "De versnippering is weg en dat is heel belangrijk voor de zeilsport."

Op een tweede plaats op dit ONK is het Starteam Serge Kats en Jean Pierre Martens geeindigd. Over dit ONK meldt Kats dat het jammer is dat de eerste dag minder verliep, "wij finishten met een 6 en een 3 en de Duitsers met een 1 en 2 en dat is dan niet meer goed te maken. We kwamen elke dag dichterbij, maar misten net 1 punt om de titel te bemachtigen. We varen in een nieuwe boot en na de eerste dag hebben we de voorstag iets losser gezet, nu is de bootsnelheid prima en dat geeft een goed gevoel." Serge Kats is zeer te spreken over zijn overstap van de Laser naar de Star: "Je begint weer van onderafaan en je word elke dag beter en da’s leuk om weer te ervaren. In de Laser ging het toch steeds om de laatste 5 %." Hij ziet wel een groot verschil met de Laser: "vooral fysiek, in de Laser is je lichaam mede motor, elke beweging telt. De Star is een boot van 700 kilo en hoewel je beresterk moet zijn, is het direct fysieke contact van minder invloed. De motor van deze boot wordt bepaald door zeil, setup en boot."Een echte uitdaging ziet Kats straks bij de Spelen en op belangrijke evenementen als WK’s. "Dan is het een echte koningsklasse, volbehangen met zeilmedailles en trofeeen, dan schrik je wel even als je de deelnemerslijst ziet. We varen nu een jaar in de Star en ik kan alleen maar zeggen dat ik hartstikke trots ben om in een Star te varen."

In de nieuwe Olympische Yngling klasse is het team van Annelies Thies met Petronella de Jong en Annemieke Bes op een derde plaats gefinished. Vandaag zijn er twee races gevaren met een 19 en 4 als resultaat. "Gewoon pech in de eerste race,"meldt Annelies Thies. Een behoorlijke winddraaiing en dat nekte ons. Maar daarna hebben we het direct goedgemaakt en het is toch wel kicken om in deze wind met de heren mee te zeilen. Zij zijn dan zoveel zwaarder en dat betekent voor ons extra hard werken en een hartstikke leuke uitdaging."
Foto © Annemiek van Kinderen

Uitslagen (aantal punten staat tussen haakjes), volledige uitslagen op www.opendutchsailing.org

Europe, eindstand na zeven races, met 1 aftrek: 1. Carolijn Brouwer (20), 2. Christiane Petzke (Ger) (14), 3. Merel Witteveen (23)

470 heren en dames,eindstand na zeven races, met 1 aftrek:
1. Marcelien de Koning/Lobke Berkhout (9) 2. Sven/ Kalle Coster (10), 3. Marjon Kooistra/ P. de Goederen (19).

Finn, eindstand na zeven races met 1 aftrek: 1. Sebastian Godefroid (Bel)(10), 2. Stefan de Vries (15), 3. Jaap Zielhuis (15)

49er, eindstand na elf races, met 2 aftrek: 1.Quinen en Lionel Blondiau (Bel)( 11), 2. Pieter Lantermans/ Pim Nieuwenhuis (19) , 3. Eric Peron/Pim Peters (27)

Star, eindstand na zes races races met 1 aftrek: 1. (Ger) Marck Pickel/Tony Kolb (9), 2. Serge Kats, Jean Pierre Martens (10), 3. Marc Blees/Bastiaan Kort (20)

Yngling, eindstand na 7 races met 1 aftrek: 1. Team Mints (21), 2. (Den) Team Ring (31) 3. Team Thies (35)

Laser, eindstand na zeven races, met 1 aftrek: 1. Eduardo van Vianen (20)), 2. Michiel Peeters (22), 3. Rolef Bouwmeester (32)

2.4 meter, eindstand na zes races, met 1 aftrek: 1. (Fra) Seguin (10), 2. (Aus) Thompson (12). 3. Thierry Schnitter NED (31)

Sonar, eindstand na vijf races, met 1 aftrek: 1. (Irl) John C. Twomey (17), ), 2. (Esp) Garcia Vives (22), 3. (USA) Rick Doerr (22), 5. (Ned) Annette ten Dam, Marcel van de Veen, Arend Pet (27)

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: