Belangrijke strategische opties voor de Garnier

Around Alone - "Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan", meldde Patrick de Radiguès vanmorgen aan zijn vrouw Sandrine. Het is een zeer belangrijk moment. Ten zuidoosten van mij wordt om de ereplaats in deze eerste etappe gestreden. Ik zeil hier met drie rechtstreekse concurrenten hoog aan de wind. Wij strijden om de derde plaats. Het zal er van afhangen wat de wind gaat doen in de volgende uren, maar voorlopig kan ik niet meer doen dan tegen de redelijk rustige golven in blijven hakken.

In de kop van de race heeft Thierry Dubois met zijn Solidaires het snelheidsrecord over 24 uur gebroken. In zijn queeste om koploper Bernard Stamm in te lopen, ging de Franse zeiler tot het uiterste en legde maar liefst 400.7 mijl af met een gemiddelde van 16.69 knopen. Ironisch stond het oude 24 uurs afstandsrecord op hetzelfde traject op naam van Stamm. De Zwitser heeft nog 150 mijl voorsprong maar zegt dat de weersverwachting van ‘geen wind uit alle richtingen’ van de eindspurt een loterij kan maken.

Patrick de Radigués wordt geflankeerd door de Nieuw Zeelander Graham Dalton op de Hexagon en Simone Bianchetti met de Tiscali, ze zijn amper 12 zeemijl van elkaar verwijderd. Garnier heeft een duik gemaakt naar het zuidoosten, terwijl de tegenstanders zoveel mogelijk parallel aan de 50ste breedtegraad blijven varen. Rekent De Radigués op het vooruitzicht dat de wind inderdaad zuidoostelijk zal blijven waaien? De kaarten voorspellen een uitzonderlijke zuidenwind. Dan heeft hij binnenkort het voordeel om iets ruimer dan zijn tegenstrevers naar zuid Engeland te kunnen opsturen. Ruimer varen betekent meer snelheid maken, kijk maar naar Dubois. Iets meer omweg, maar tegen een hogere snelheid.

De weerssituatie is alles behalve normaal of gemiddeld, meestal heeft men in dit jaargetijde veel meer kans op wind uit de westelijke helft van de windroos. Niettegenstaande stellen de organisatoren van de Around Alone de prognoses voor de eerste finishers steeds scherper op donderdag. Voormiddag ten vroegste, namiddag indien de wind inderdaad blijft afnemen.

De spanning stijgt en Patrick de Radiguès krijgt steeds meer trek in een sigaret.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: