WK-zeilen gehandicapten strandt door harde wind

MEDEMBLIK-De drempels zijn weggewerkt in het Regatta Center in Medemblik. Verhogingen zijn vervangen door plankiers en het aantal invalidentoiletten is uitgebreid. 140 gehandicapte zeilers uit twintig landen, zeker de helft in rolstoel, waren gisterochtend in rusteloze afwachting van gunstiger weersomstandigheden. Die kwamen niet.

,,No race today'', klinkt het door de luidsprekers. Rond kwart over twee werd gisteren de eerste dag van het wereldkampioenschap gehandicapten zeilen 2002 afgelast. De organisatie vond windkracht vijf tot zes, met forse windstoten, niet verantwoord om het deelnemersveld het IJsselmeer op te sturen.

Aan de zeilers lag het niet. Die hadden met de open Nederlandse zeilkampioenschappen voor olympische en paralympische klassen, vorige week eveneens in Medemblik gezeild, de smaak wel te pakken. Phieneke van Donselaar, secretaris van het organiserend comité en voorzitter van de landelijke commissie aangepast zeilen: ,,Dat was een mooie oefening voor dit WK. Voor invalide zeilers is dit een belangrijk meetpunt met het oog op de paralympics in 2004.''

In 1990 werd voor het eerst een soort WK zeilen voor gehandicapten gehouden, toen nog erg beperkt. Vervolgens nam deze tak van sport een vlucht. Volgens Van Donselaar nam het eigenlijk pas sinds Atlanta in 1996 serieuze vormen aan. Toen werden ook de driemansboot Sonar en de eenmansboot 2.4 tot standaard gekozen. Tegenwoordig bedrijven de gehandicapte zeilers topsport, net als hun valide collega's. ,,Veel zeilers in de top vind je ook in het gewone veld. Integratie is heel belangrijk, daarom was het NK zo'n belangrijk toernooi: een groot evenement met gehandicapte én valide zeilers. Invalide zeilers trainen net zo hard, zijn elf tot twaalf maanden per jaar met hun sport bezig, ieder weekeinde opnieuw.''

Vrijwilligers
In allerlei landen is het WK al gezeild, dit jaar dus in Nederland. De organisatie van dit WK 2002 mag een huzarenstukje genoemd worden. Aanvankelijk was namelijk Spanje in beeld. Pas acht maanden geleden werd duidelijk dat het daar niet lukte en werd Nederland gevraagd. Vervolgens werd de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging ingeschakeld als organisator. Wat normaal in drie jaar wordt georganiseerd moest nu in acht maanden tijd worden neergezet. Met tachtig medewerkers, allemaal vrijwilligers, werd de klus geklaard.

Het Regatta Center in Medemblik bleek de beste locatie. Van Donselaar: ,,Ook hier is het enigszins behelpen, maar bijvoorbeeld in Muiden was het helemaal niet te doen.'' De accommodatie werd zo goed mogelijk aangepast aan de gehandicapte gasten. Onderdak werd gevonden in nabijgelegen bungalowparken als De Vlietlanden en Zuiderzee, met slaapkamers op de begane grond.

Meetpunt
Voor de paralympische klassen Sonar en 2.4 worden deze week in totaal negen wedstrijden gehouden, waarbij de klassen op afzonderlijke banen op het IJsselmeer zeilen. Het WK is voor de deelnemers belangrijk, omdat het een meetpunt is voor de paralympics in Athene, in 2004. Van Donselaar: ,,Voor gehandicapten zijn lang niet zoveel meetpunten als voor valide zeilers.''

Ook bij dit WK blijkt hoe groot de rol van de techniek is. Veel van de kleine eenmansboten die langs de steiger liggen te verwaaien hebben extra hulpmiddelen in de kuip. Aangepast op de zeiler in kwestie, maar allemaal binnen de behoorlijk strenge normen van de wedstrijdklasse. ,,Iemand met een dwarslaesie heeft andere aanpassingen dan iemand met een linkszijdige verlamming, of zonder arm.''

Voor de Sonar geldt een systeem met veertien punten. Iedere zeiler wordt geclassificeerd. ,,Hier geldt niet: de beste drie zeilers, of drie vrienden. Je moet drie mensen bij elkaar zetten met maximaal veertien punten. En voor iedere handicap geldt een ander puntenaantal. Dat maakt het vormen van een goed team soms best lastig, ja.''

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: