Around Alone: om de muur van wind heen varen

Het gaat er hels aan toe aan boord van de Garnier. Patrick de Radiguès zet alles op alles om de tegenwind te slim af te zijn. "Ik ben vanmorgen rond 8 uur UTC overstag gegaan," klinkt het door de waterachtige telefoonverbinding. "Er staat nu terug veel wind, heel veel wind. Ik vaar met drie reven en een klein voorzeil en dat is nog te veel. De ballasttanks zitten vol. Maar de weerkaarten beloven dat de wind eerst in de zuidelijke regionen zal aanwakkeren en uit het oost-zuid-oosten zal waaien. Dan stuur ik iets bij en zeil in één enkele ruk naar Torbay.

Net onder het Verenigd Koninkrijk ligt op dit moment een rustige zone met overwegend lichte tot weinig oostelijke wind. Deze vormt als het ware een muur waartegen de vloot achtervolgers in de Around Alone race zijn tegen gebotst en die de slotfase van de eerste etappe aanzienlijk afremt.
In de kopgroep is zelfs Bernard Stamm, van wie voorspeld wordt dat hij een Transatlantisch overtochtrecord kan neerzetten, overstag gegaan onder Ierland. Ook hij zeilt een zuidoostelijke koers.

In de achtervolgingsgroep heeft de vloot zich in twee gescheurd. Patrick de Radiguès heeft zoals hij eerder al aankondigde een zuidelijke optie genomen. En leidt de anderen die eveneens richting zuidoost sturen. Ver ten noorden van hem gaan Hexagon en Tiscali de andere kant op en volgen een noordoostelijke koers. De weerkaarten zijn genadeloos en de windindicaties daar zijn eerder flauw.
De Radiguès denkt op een rug te zitten van een nieuwe stormachtige zone die oprukt naar de Atlantische kant van het Kanaal.

Aan boord is het een en al ellende. Alles is door- en doornat, de temperatuur is erg laag. Echt slapen is er met de herrie die de boot maakt iedere keer als hij op een golf slaat niet bij. Ook door de telefoon zijn de knallen te horen. De schipper moet geregeld slikken, want hij heeft keelpijn. De vermoeidheid weegt zwaar.
Natuurlijk is de Garnier ontworden voor overwegend ruime windse koersen. Een aan-de-windse etappe is eerder een verassing van de onprettige soort. "Als de wind wat zal afzwakken reken ik erop dat ook de zeegang verminderd. En dan zal ik eens laten zien… "zegt De Radiguès nog.

Het gebeurt niet zo vaak dat de goochelaar in zijn trukendoos laat kijken.

Alle vorige berichten vanop de Garnier zijn te lezen op ons Garnier forum: Volg deze link naar de Garnier Files

Patrick De Radiguès website:
//garnier.dhsports.be

Around Alone 2002-03 website met de posities in detail: www.aroundalone.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: