Zeiler dobberde 3 maanden op Stille Oceaan

Niet echt wedstrijdzeilen maar toch het vermelden waard.
De Amerikaanse marine heeft een 62-jarige Amerikaan gered die ruim drie maanden hulpeloos op de Stille Oceaan ronddobberde.
De in Vietnam geboren Richard Van Pham was volgens de Los Angeles Times onderweg naar het Catalina-eiland voor de kust van Californië, toen een storm hem verraste. De zeilen gingen kapot en de hulpmotor en radio deden het niet meer. Van Pham had niet gezegd dat hij naar het eiland wilde zeilen en niemand miste de alleenstaande man.

In de drie maanden op de Oceaan voedde hij zich met zeedieren en -vogels en dronk hij regenwater. Met behulp van een door zonne-energie aangedreven generator kon hij af en toe een video bekijken. Toen een fregat van de marine hem 489 kilometer van de kust van Costa Rica ontdekte, was Van Pham bezig een vogel op de door hem gebouwde grill te roosteren. Hij wilde aanvankelijk dat zijn boot werd gerepareerd, zodat hij door kon varen, maar stemde ermee in dat zijn boot werd opgebracht. De mariniers gaven hem een vliegticket voor de reis naar huis. Vanuit Guatemala vloog Van Pham, die twintig kilo lichter is geworden, naar Californië terug.

Stel je voor dat je met je ganse bemanning aan boord zit, dan kunnen we elkaar opeten.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: