Voorbereiding Grand Prix du Port de Fécamp.(FRA)

Ultieme confrontatie voor de Route du Rhum!
De voorlaatste proef van het Wereldkampioenschap voor multihulls 2002, de Grand Prix du Port de Fécamp, wordt gehouden op 13, 14 en 15 september e.k. De race, die doorgaat als een klassieker in het wedstrijdprogramma van de multihulls, is een zeer tactische en spectaculaire aangelegenheid. De kunst is de winden optimaal aan te wenden op dit watervlak dat met hoge klippen is omzoomd. Hier worden het talent van de skippers, het doorzicht van de tactici en de snelheid van de bemanning het zwaarst op de proef gesteld.

Het Belgacom Sailing Team : "We gaan ervoor!"

«We gaan ervoor !» : de uitspraak komt van Luc Bartissol, Technisch Directeur van het Belgacom Sailing Team en ze geeft perfect de ingesteldheid weer van het hele team op enkele dagen van de Grote Prijs. Er bestaat geen twijfel over : de «Belgen» zijn happig op een eerste overwinning in de Grote Prijs.

De voltallige bemanning en haar skipper, Jean-Luc Nélias, hebben hun vertrouwen gesteld in het potentieel van de boot. De laatste manche die werd gevaren in de vorige Grote prijs van België en gewonnen door het Belgacom Sailing Team, heeft hun nog in die overtuiging gesterkt, en de turkooizen trimaran komt volgende vrijdag dus als winnaar aan de start.

Eventueel nog een laatste troef : de nieuwe mast waarvan het aanzienlijk bredere «koord» de boot misschien nog wat extra snelheid kan meegeven.

Het «tikkeltje meer» voor grote overwinningen...

Jean-Luc weet het maar al te goed... Sinds de Grote Prijs van België ligt Groupama, de regerende wereldkampioen, binnen hun bereik. Anderzijds, om Fujifilm, die het seizoensbegin met groot overwicht heeft gedomineerd, achter zich te laten, zal dat tikkeltje meer geluk nodig zijn om een grote overwinning te behalen: maar waarom ook niet ?

Daarbij zullen Thierry Peponnet, tacticus van de Belgacom, en zijn team wel oog moeten hebben voor boten zoals Bonduelle, een habitué van de podia, en nieuwkomers zoals Bayer CropScience of Sopra, die tot het beste in staat zijn ...

Alvast een stevige confrontatie in het vooruitzicht !

Het Belgacom Sailing Team is samengesteld uit de ons welbekende kampioenen : Jean-Luc Nélias, Sebastien Godefroid, Thierry Peponnet, Luc Bartissol, Laurent Delage, Yann Gouniot, Jean-Sébastien Ponce en Grégoire Metz. Voor deze Grote Prijs krijgen ze het gezelschap van Sébastien Josse en Florent Chastel.

De eerste, Sebastien, hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen : nieuwe skipper van een monohull van 60 voet waarmee hij aan de Route du Rhum deelnam, eminent figarist en tevens houder van het wereldsnelheidsrecord aan boord van de maxicatamaran van Bruno Peyron.

Florent Chastel is een minder ronkende naam, maar ook hij heeft reeds vele zeemijlen achter de rug... op de snelste boten van de planeet : Club Med, Innovation Explorer, Mari Cha III. Hij maakte ook deel uit van de bemanning van Bruno Peyron op hun recente tocht rond de wereld.

Ze vervangen Fred Brousse en Christophe Lassègue, die zullen trachten de America Cup winnend af te sluiten.

De deelnemers aan de Grote Prijs van Fécamp

* Belgacom (Jean-Luc Nélias)
* Fujifilm (Loïck Peyron)
* Bonduelle (Jean Le Cam)
* Groupama (Franck Cammas)
* Banque Covefi (Bertrand de Broc)
* Biscuits La Trinitaine-Ethypharm (Marc Guillemot)
* Sopra Group (Philippe Monnet)
* Bayer CropScience (Fred Le Peutrec)
* Gitana X (Lionel Lemonchois)
* Sergio Tacchini (Karine Fauconnier)
* Sodebo (Thomas Coville) (onder voorbehoud)

Rangschikking van het ORMA-kampioenschap voor Multihulls (na de GP van Lorient, de Course des Phares en de GP van België):

1- Fujifilm (Loïck Peyron) 6+30+10 = 46 punten
2- Bonduelle (Jean Le Cam) 3+18+0,2 = 21,2 punten
3- Groupama (Franck Cammas) 10+0,3+6 = 16,3 punten
4- Banque Covefi (Bertrand de Broc) 0,2+12+0,2 = 12,4 punten
5ex- Belgacom (Jean-Luc Nélias) 0+0,3+4 = 4,3 punten
5ex- Foncia (Alain Gautier) 1+0,3+3 = 4,3 punten
5ex- Biscuits La Trinitaine-Ethypharm (Marc Guillemot) 4+0,3+0 = 4,3 punten
8- Sopra Group (Philippe Monnet) 0,2+0,3+2 = 2,5 punten
9- Banque Populaire (Lalou Roucayrol) 2+0+0 = 2 punten
10- Bayer CropScience (Fred Le Peutrec) 0,2+0,3+0 = 0,5 punt
11ex- Gitana X (Lionel Lemonchois)
11ex- Sodébo (Thomas Coville)
11ex- Géant (Michel Desjoyeaux)

Belgacom sailing team: www.belgacomsailing.com

Multis online:
http://www.multis-online.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: