Sander Bakker gaat weer offshore

Sander bakker de zeilende kelner uit Vlieland, die 7 jaar geleden in een dolle bui een LEISURE 17 kocht en zichzelf leerde zeilen op de waddenzee en sindsdien helemaal verslingerd raakte aan deze hobby, start weer een nieuwe zeilcampagne. Waarschijnlijk heeft hij de smaak goed te pakken, want na één jaar in de LEISURE volgde al gauw een echt wedstrijd jacht een X-79 waar hij zijn eerste wedstrijdjes mee voer en zelfs een keer het Nederlands kampioenschap in won. Zo volgde er nog de HEINER zeilacademie en Sander was niet meer te houden. Sander zou hoe dan ook mee doen aan een "echte zeilcampagne, dit was uiteraard met geen olympische achtergrond makkelijker gezegd dan gedaan….Sander liet zich niet uit de weg slaan en begon zijn eigen eerste grote campagne, met zijn spaarcentjes en een lening van de bank kocht hij de kleinste offshore racezeilboot te wereld; een heuse Mini-Transatter een scheepje van 6,5 meter lengte en hij startte zijn campagne op zijn manier.

Hij nam ontslag bij zijn werkgever op Vlieland, en ging fulltime trainen voor de al reeds 26 jaar oude Mini-Transat race (zie www.sanderbakker.nl ). Een race over de oceaan met een lengte van 4330 zeemijl. Het was voor Sander niet altijd makkelijk maar met hulp van zijn sponsor "Man of all Seasons" en bijdrage’s van nog vele anderen is het hem toch gelukt. Zodoende werd hij de eerste Nederlander die deze race volbracht. Sander ging niet op zijn lauweren zitten maar scheepte daarna in bij Nico Budel op eenbeneteau 40.7 voor de 2200 zeemijl lange Round Britian & Ireland Race en liet samen met Nico maar ook met de andere deelnemende Nederlandse jachten een mooi Nederlands visite kaartje achter. Daarna werd het voor de buitenwereld even stil, een deelname aan de Route Du Rhum werd niet gehaald al had het niet veel gescheeld, de drang om steeds grotere race’s te gaan varen bleef knagen bij Sander, met als resultaat dat hij komend jaar uit gaat komen in het FIGARO racecircuit.

Een race circuit die net als toen Sander begon met de Mini-transat erg onbekend is in Nederland.
Hij hoopt hier uiteraard weer verandering in te brengen, dit zal een stuk makkelijker worden dan de vorige keer, aangezien in dit circuit de crème de la crème van het offshore zeilen bijéén komt.
Voor het komend seizoen hebben al aardig wat bekende zeilers zich ingeschreven of interesse getoond :

Michel Desjoyeaux, Loí­ck Peyron, Marc Thiercelin, Erwan Tabarly, Ellen McArthur, Eric Drouglazet, etc... .

Sander heeft een stichting in het leven geroepen die als doel heeft het promoten van het offshore zeilen deze stichting word momenteel gedragen door de verschillende bedrijven.
Er is binnen de stichting nog ruimte voor enkele nieuwe partners, ondanks dat is afgelopen maand de handtekening gezet om opdracht te geven voor het bouwen van één van deze extreme zeilmachine’s.
Met een beetje geluk is zij misschien te bezichtigen op de HISWA, in ieder geval zal het schip op tijd geleverd worden voor de eerste wedstrijd, begin April.

Het programma komend jaar is erg afwisselend een paar race’s moet Sander in zijn eentje varen, een paar zijn met zijn tweetjes en er zit ook een race met volledige bemanning bij.

Voor meer info kijk dan op de vernieuwde site www.sanderbakker.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: