tot de boom breekt!

Het Zwitserse Alinghi team heeft in de tweede dag van de Louis Vuitton finale laten zien waar ze goed in zijn. De andere boot van het Oracle BMW team afdrogen. Toegegeven, zuivere pech heeft een handje geholpen: de spinnakerboom van het Amerikaanse team brak bij een maneuverfoutje en daardoor werd iedere kans op inlopen helemaal verknald. De Amerikanen bleven heet in de nek van de Zwitsers ademen, zonder feitelijk bedreigend te zijn.

De specialisten ter plaatse in Auckland zijn het er over eens: het Zwitserse schip is iets sneller, vaart iets hoger aan de wind en heeft, vooral vandaag, iets meer geluk gehad.

De beide jachten bleven opvallend uit elkaars buurt bij de start. Maar in het eerste rak, waarbij gelaveerd moet worden, was het duidelijk dat Alinghi iets hoger aan de wind stuurt en dus een kortere weg moet afleggen. En dat zonder snelheidsverlies.
Na de eerste boeironding surfen de schepen voor de wind onder spinnaker naar de volgende te ronden boei en daar ging het voor de USA 76 fout. De spinnakerboom, die het grote bolle zeil moet openhouden, schoot onder de boot in het water. Door de druk van de vooruitschuivende boot en de weerstand in het water brak de boom. In een minimum van tijd werd een noodreparatie aangebracht en haalden ze weer snelheid, maar de Zwitsers waren al meer dan vijf bootlengten weggevaren.

Ook aan boord van Alinghi ging het mis, "Maar gelukkig was voor ons de druk er al af, " zei Murray Jones die voor de Zwitsers de strategie doet. Het weerhield hen er niet van om met een comfortabele voorsprong van 40 seconden te winnen. Wat ze overigens op twee keer na al in deze hele Louis Vuitton selectie voor de uitdager van de Americas’ Cup hebben gedaan.

Alinghi (Zwitserland ) vs Oracle BMW (USA) 2-0

Foto: de spiboom op dek is snel hersteld met kunststof

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: