ALINGHI - BMW ORACLE: 4-1 …

  • Author: entityone
    Date: za, 18/01/2003 - 02:00

Met nog twee minuten te gaan voor het begin van de start besloten Dickson en Holmberg om de wateren rond het startschip op te zoeken. Holmberg bracht de Amerikaanse boot inderdaad daar waar ze wilden zijn, maar Russell Couts met Alinghi won toch de start en was zelfs zes seconden sneller dan BMW-Oracle, zeilde met een hogere snelheid en bouwde zo reeds van bij het begin een kleine voorsprong uit.

Omdat volgens hem de sturuboordkant van het vaarwater voordeliger was, besloot Alinghi-tacticus Brad Butterworth meteen om een slag te maken naar de rechterkant van de baan. Alinghi kruiste 1 bootslengte voor de neus van de BMW-Oracle, na 3 en een halve minuut zeilen. Het duo Dickson-Holmberg op de USA-76 was er echter van overtuigd dat er meer wind was aan de bakboordzijde en bleven geduldig hun koers aanhouden. Dankzij een iets toenemende snelheid en een ietsiepietsie betere wind veroverde de USA-76 inderdaad de leiding, en rondden de bovenwindse boei met maar liefst 28 seconden voorsprong.

De USA-76 liet duidelijk blijken dat haar bootssnelheid aan de wind er enorm op vooruit gegaan was in vlak water bij 11-14 knopen wind, maar in het voordewindse rak toonde de Zwitserse Alinghi dat ze wat sneller was. Beide boten zetten asymmetrische spinnakers, waarbij Dickson elk manoeuver van Alinghi perfect volgde, om de benedenwindse boei uiteindelijk met 27 seconden voorsprong te ronden. In het daaropvolgende kruisrak bleef de afstand tussen beide challengers gelijk, maar in het tweede voordewindse rak sloeg Coutts terug: met de superieure reach-snelheid van zijn boot in gedachte dwong hij USA-76 naar loef en rondde het vierde merkteken welgeteld 9 seconden voor de Amerikanen.

In het laatste kruisrak deed Butterworth er op de BMW-Oracle alles aan om de rechterzijde van de baan te verdedigen, waarbij ze er zelfs in sloegen om telkens wat dichterbij te kruipen telkens de beide boten in een kruis-duel verwikkeld raakten. Bij het laatste merkteken zeilde Alinghi met nog maar twee bootslengten voorsprong het laatste rak tot de finish in. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Spijtig genoeg voor BMW-Oracle lukten Coutts & Co er zelfs in om de voorsprong nog wat uit te breiden met hun keuze voor de westkant van de baan. Vergezeld van een luide kakafonie van toeters en bellen zeilden ze 13 seconden voor USA -76 over de finishlijn. Hun vierde overwinning in de finale van de Louis Vuitton Cup was binnen. Nog één te gaan. Het wordt nu wel heel moeilijk voor het BMW-Oracle team.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: