Alinghi in America's Cup!

Het Zwitserse zeiljacht Alinghi heeft de Louis Vuitton Cup veroverd en zich daarmee gekwalificeerd voor de America's Cup. Volgende maand zeilt Alinghi in de beroemde race tegen titelverdediger Team Nieuw-Zeeland.

Alinghi won zondag voor de kust van Auckland het zesde onderlinge kwalificatieduel met het Amerikaanse jacht Oracle en bracht de stand in de best-of-nine op een niet meer in te halen 5-1.

De winst was vooral te danken aan schipper Russell Coutts, oud-winnaar van de America's Cup, 's wereld oudste sportwedstrijd. De ervaren Coutts maakte gebruik van zijn kennis van de grillige omstandigheden in de Golf van Hauraki bij Auckland en manoeuvreerde het Zwitserse jacht kundig door de zee. Oracle wist alleen de vierde race te winnen. De andere races was Alinghi steeds sneller, soms maar enkele seconden.

Kostbaar
De strijd om de Louis Vuitton Cup was behalve een sportieve ook een kostbare. Beide jachten zijn eigendom van miljardairs. De Zwitserse biotechnoloog Ernesto Bertarelli investeerde 55 miljoen euro in boot en team van Alinghi. De Amerikaanse softwaremagnaat Larry Ellison stak bijna het dubbele, 95 miljoen euro, in Oracle.

Europese winnaar?
Sinds het begin van deze zeilrace in 1851 heeft nog nooit een Europese deelnemer gewonnen. Amerika zegevierde 27 keer, Australië eenmaal (in 1983) en Nieuw-Zeeland de laatste twee keer in 1995 en 2000.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: