Overstagmanoeuvre kan 24 procent sneller

Vooral op grotere zeiljachten, dus niet voor ieders beurs maar het kan met andere opstelling van de lieren.
Door op een groot zeiljacht de stand van de zwengels van twee synchroon lopende koffiemolens (grinders), die samen één schootlier aandrijven, negentig graden ten opzichte van elkaar te verdraaien, verloopt een overstagmanoeuvre 24 procent sneller.

Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek naar trek en torsiekrachten op het want van zeiljachten, dat Fabio Fossati en Domenico Vitalone van de universiteit van Catania (Italië) uitvoerden in samenwerking met fabrikant Harken. De Italianen hielden over het onderwerp een lezing op het Internationaal Hiswa Symposium over jachtontwerp en jachtbouw tijdens de beurs METS in Amsterdam.

Fossati en Vitalone hebben een methode ontwikkeld om de trek en torsiekrachten te meten, die tijdens een zeilrace op de schoten, vallen en stagen van een zeilschip staan. Daarbij hebben zij ook de motorische en mechanische krachten van de bemanning gemeten. Met name de krachten die de bemanning tijdens overstagmanoeuvres, via de koffiemolens, op de lieren overbrengt.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: