Tachtig kapitale jachten in de as gelegd!

Een verwoestende brand heeft dinsdagavond de Medemblikker Yacht Service op het industrieterrein Overleek in de as gelegd. Vier loodsen, waar tachtig kapitale jachten stonden opgeslagen, zijn grotendeels vernield.

Rond de negentig jachten die buiten de loodsen stonden kon de brandweer behouden

.

Het vuur ontstond in de eerste hal en werd rond acht uur ontdekt door een medewerker van het bedrijf, dat zich bezighoudt met opslag en reparatie van merendeels polyester jachten. Hij alarmeerde meteen de brandweer, maar die kon niet voorkomen dat de opgeslagen jachten verloren gingen.

Medewerkers van MYS konden slechts drie jachten uit de hal slepen voordat de situatie te gevaarlijk werd. De politie waarschuwde eigenaren van omliggende bedrijven. Bij het achterliggende autobedrijf Botman werden auto's naar buiten gereden.

Alle brandweerkorpsen uit de regio werden opgeroepen om het vuur met groot materieel te bestrijden. Omdat in het dak van de loodsen asbest verwerkt was dreigde gevaar voor de omgeving. De in groten getale toegestroomde Medemblikkers werden ternauwernood door politie en brandweer op afstand gehouden. De wind bleek echter dermate gunstig te staan dat de asbesthoudende rook richting de Wieringermeer dreef. Wel moesten twee dijkhuisjes worden ontruimd.

Regelmatig klonken knallen van ontploffende gasflessen op de schepen. Ook vlogen vuurpijlen de lucht in. Rond tien uur leek het vuur onder controle en werd duidelijk dat twee belendende hallen van andere bedrijven behouden konden blijven.

Eigenaar Frits Conyn van MYS was ten tijde van de brand niet in Nederland. Hij werd op de botenshow Boot in Düsseldorf door zijn directeur Bouwe Hiemstra geïnformeerd. Deze kon niet anders dan met lede ogen toezien hoe de meeste jachten in de hallen in de vlammen opgingen.

Hiemstra heeft net als de brandweer nog geen idee van de oorzaak van de brand, die vermoedelijk in de kantine is ontstaan. Wel heeft een van zijn medewerkers een deur open zien staan. "We waren juist extra voorzichtig en hielden regelmatig controles na de vorige brand, hier op het industrieterrein. Dit is een drama."

Eind vorig jaar brandde jachtwerf Fels, even verder op industrieterrein Overleek, tot de grond toe af.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: