Spannende finale Delta Lloyd ONK 2003

MEDEMBLIK - De finale van het Delta Loyd Open Nederlands Kampioenschap in de Star-klasse op zondag 12 oktober was spannend. Neeleman en Van Niekerk zagen hun voorsprong met drie punten slinken, maar pakten toch de nationale titel. Alleen in de 49er-klasse kwam er verandering in de einduitslag. De Belgische broers Blondiau eindigden op de eerste plaats ten koste van de Nederlandse broers Schutte.

De dag begon met windstilte en zon. De Appelgebak met koffie waren daarom favoriet bij de zeilers. Rond het middaguur trok de wind iets aan vanuit het oosten en werd de uitstelvlag gestreken. Alleen de 470, Finn en 49er volbrachten twee races. Voor de andere zat het kampioenschap er na één wedstrijd op.

Star: Fel duel om titel
Het verschil tussen de nummers één en twee was vier punten voor aanvang van de laatste race. Team Heiner/Bergsma ging in de aanval en kwam heel ver. Bij de eerste bovenboei lag het in eerste positie. In het daarop volgende voor-de-windse rak moest het duo drie boten voor laten gaan, omdat het zich te veel op Neeleman en Van Niekerk richtte. Dirk de Ridder met gelegenheidsbemanning Simon Keijzer nam toen de leiding over. Aan de wind klapten Heiner/Bergsma naar links en kwamen vervolgens als eerste bij de bovenboei. Die positie gaven ze niet meer prijs. Serge Kats en Jean-Pierre Martens volgden op een tweede plaats en wonnen brons. Mark Neeleman en Peter van Niekerk finishten vierde en wonnen daarmee de nationale titel met één punt verschil.

49er: Nederlandse titel voor Belgische broers
Deelname aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene is hun doel, maar vandaag wonnen de Belgische broers Blondiau de Nederlandse titel in de 49er. De Nederlandse broers Schutte gingen na gisteren aan de leiding, maar konden dat vandaag niet vasthouden. Ze wonnen zilver, gevolgd door Jeroen van Catz en Constantijn Weber.

Yngling: Team Hin wint damestitel
Team Hin/Berkhout/Buis voer een sterke laatste race, met een vijfde plaats als resultaat. Daarmee klommen ze in het klassement naar de vierde plek, met het gelijke aantal punten als de nummers drie De Jong/Bootsma/Van der Broek. In het damesklassement pakte team Hin de overwinning. Lobke Berkhout is daarmee de enige die in de twee opvolgende jaren nationaal kampioene in verschillende Olympische klassen werd. Berkhout: "Jammer dat we vierde overall werden en net geen derde, maar het ging wel super vandaag". Ondanks haar succes bij het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap 2003, wil de 470-zeilster niet de overstap naar de Yngling maken. Het Duitse team Schafer/Hoell/Lochbrunner pakte, zoals verwacht, de titel in het overall klassement.

Laser: Marc de Haas bewijst zijn klasse
Hij is gestopt met zijn Olympische campagne, maar dit weekend liet Marc de Haas zien dat hij de beste Laser-zeiler van Nederland is. Pieter-Jan Postma behoort ook tot die top, maar moest nu genoegen nemen met de tweede plaats. Roelof Bouwmeester eindigde op de laatste podiumtrede.

Terugblik
De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement. Organisator Edwin Lodder: "We hebben verschillende zeilcondities gehad, dus het was een mooi en fair kampioenschap. Er waren weinig protesten en we hebben bijna alle wedstrijden kunnen varen. Ik denk dat we de basis van het evenement voor de toekomst hebben verstevigd." In 2004 zal de Delta Loyd Open Nederlandse Kampioenschappen van 17 tot en met 19 september plaatsvinden.

foto: de Belgische broers Blondiau, winnaars in de 49'er klasse © Annemiek van Kinderen

Topdrie eindklassering:

Finn
1. Jaap Zielhuis, 7 punten

2. Stefan de Vries, 10 punten

3. Aaron O’grady (IRL), 18 punten

470 mannen

1. Sven Coster/Robbert Baggers, 6 punten

2. Francis Proot/Wietse Heyninck (BEL), 14 punten

3. Coen de Koning/Wilco Stavenuiter, 21 punten

470 vrouwen

1. Marjon Kooistra/Petra de Goederen, 17 punten

2. Mandy Mulder/Gea Jutjens, 56 punten

3. Esther Griffioen/Catrien van Dorp, 120 punten

Laser

1. Marc de Haas, 12 punten

2. Pieter-Jan Postma, 21 punten

3. Michiel Peeters, 26 punten

Star

1. Mark Neeleman/Peter van Niekerk, 9 punten

2. Roy Heiner/Han Bergsma, 10 punten

3. Serge Kats/Jean-Pierre Martens, 16 punten

Yngling

1. Christian Schafer/Anna Hoell/Vero Lochbrunner, 25 punten

2. Adse Jelles/Sybren Jelles/Tjac van Olst, 35 punten

3. Marcel de Jong/Redmer Bootsma/Van der Broek, 37 punten

Yngling vrouwen

1. Janneke Hin/Lobke Berkhout/Hanne Buis, 37 punten

2. Annelies Thies/Annemieke Bes/Marcelien de Koning, 56 punten

3. Marije Faber/Evelien Veenhoven/M. de Boer, 92 punten

Europe

1. Carolijn Brouwer, 7 punten

2. Merel Witteveen, 12 punten

3. Christiane Petzke (GER), 14 punten

49er

1. Quentin Blondiau/Lionel Blondiau (BEL), 8 punten

2. Daan Schutte/Willem Schutte, 9 punten

3. Jeroen van Catz/Constantijn Weber, 17 punten

Meer info en alle resultaten ONK Olympische & Paralympische klassen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: