Antwerprace: nog nooit zoveel spi's gezien

 • Author: Ice
  Date: ma, 13/10/2003 - 02:00

ANTWERPEN - Zaterdag 11 oktober werd de 16de Antwerprace gevaren. De grotere en snellere schepen startte in Breskens en de kleinere vanuit Terneuzen.
Bob de Richter de weerman had ongelijk, de weergoden waren ons wel goed gezind. Met een NW wind van zo’n 10-14 knopen tot het einde van de dag kregen we de kamelenrace van ons leven. Nog nooit hebben we zoveel spinnakers op de Westerschelde gezien.

Ik ga hier geen raceverslag neerpennen, de meeste onder ons hebben deze prachtige race zelf mogen meemaken en hebben dan ook hun eigen verhaal. Spijtig voor de thuisblijvers.
In de jachtclubs aan den toog zal deze wedstrijd nog vele malen opnieuw verzeild worden.

De feiten:

 • Het team Tonnere de Breskens haalt de Line Honeurs binnen, dit doen ze voor de 2de maal. Naar eigen zeggen is dit voor de 5de maal een schot in de roos volgens stuurman Marc Flamand. Dit niet alleen met Tonerre want de voorgaande Antwerpraces kon hij ook van andere maxi-snelheden genieten. Ze werden 11de in de IRC1 klasse (berekende tijd).
  Holmatro is winnaar in de IRC 1 klasse.
 • De winnaars uit de veel te veel klassen op een rij; Tenace (CRC A1), Sanka (CRC A2), Tenace(2) (CRC B), Emoyeni (CRC C), Fantasy (1/2 tonners), Scandinavian (11 métre), Indeed (J80), Matsuru (Maxfun 25), 3to6 happy hour (Melges 24), Second Love (Maxi), Holmatro (IRC1&2), Breeze (IRC 3&4), Capella (IRC 5&6), Christina (ORC 1&2), Screwball (ORC 4) en de Noordwind (ORC 5-8)
 • Dat Walter Jacquet (onze voorzitter van de S.R.N.A.) een zeer luide stem kan hebben toen hij een korte eerbetoon vroeg voor de onlangs overleden Gaëtan Janssens, de beheerder van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond. Dit werd dan ook door alle aanwezigen betreurd tijdens de korte doodse stilte
 • Ook niet te vergeten dat vele de zeekaarten moeten leren lezen of beter moeten opletten want zoals elk jaar knotsen er wel een paar zeiljachten op de Strekdam, de Bierkaai mag dit jaar zijn kiel bijplamuren.

Ons Clubracer Racing Team werd met de Levyah 2de in de ORC1 klasse.
We hebben een goede race gehad en het was knokken tot de laatste meter. Ik dank hierbij Fregatvogel en Liesl voor de spannende gijbduels tot aan de finish.

foto © Ronald den Dekker

Meer informatie en uitslagen:
www.antwerprace.be

Directe link naar de uitslagen in pdf formaat: Uitslag Antwerprace (pdf)

CU at the Goofies & Ijspegels!

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: