Peter de Smedts' Huysman-boot gefinisht

BAHIA - Peter de Smedt, vechtend tot de laatste mijl tijdens de Mini Transat, gefinisht in Brazilië.
Nog voor de naam van de Huysman boot en zijn schipper Peter de Smedt op de officiële website van de Transat 650 organisatie prijkt, hebben we de jonge Antwerpenaar aan de lijn.

Hij is vanmorgen om 03.45 uur lokale tijd (09.45 uur Belgische tijd) over de finishlijn voor de baai van Salvador de Bahia in Brazilië door de finish gegaan op een paar meter voor zijn achtervolger. Hij denkt tussen de vijf en dertigste en de veertigste plaats over all te zijn gefinisht, een officiële bevestiging is er nog niet. De laatste mijl was er praktisch geen wind en liep tegen stroom, het ultieme duel met de Amerikaan.

De Smedt heeft flink wat pech geïncasseerd. De dag na de start in de tweede etappe blies hij zijn kleine spi op. Weg was de turbo, het snelheidsgemiddelde daalde met twee knopen. De spi kon hij pas na het passeren van de Kaap Verdische eilanden weer trekken.
Dan was er de passage van de doldrums en de evenaar. "Een heksenketel. De windstille zones waren op het moment dat we met ons eerste peloton na de koplopers arriveerden net naar het noorden gekropen. Windstiltes werden doorbroken met hevige squalls. Zwarte zuilen waaruit bakken water komen en veel wind. Het is dan dat mijn herstelde spi er definitief aan ging. Ik ben nog nooit zo dikwijls razend geweest, de evenaar passeren had ik me heel wat idyllischer voorgesteld.

In feite kan je de race in drie stukken kappen. Canarische Kaap naar de Verdische, waar je extreme opties kan nemen tegenover het weer. Idem voor het traject Kaap Verdische - evenaar maar eens je die gepasseerd bent is het één rechte lijn naar de finish. Voor De Smedt kwam dar nog eens bij dat hij in een depressie verzeilde die hem van net boven de evenaar tot ongeveer 5 à 6 graden eronder volgde. "Je ziet soms foto’s van mannen in short op een warm dek op zoek nar ieder pufje wind. Bij onze passage was het net of het Belgische weer was ons gevolgd", lach Peter. Tot aan Bahia was het weer raggen. Altijd wind, altijd reachen en dat is niet de beste kwaliteit van zijn boot. Hoewel; hele stukken heeft hij zijn automatische piloot gewoon vervangen door een stukje touw om batterijen te sparen. "En dan liepen we net zo snel", zegt hij.

Over zijn boot blijft hij tevreden. Akkoord het is geen moderne machine, maar de Huysman heeft het allemaal piekfijn doorstaan. Vergeleken met sommige anderen valt het zelfs heel goed mee. Er is een boot gezonken, de schipper is gerecupereerd. Er zijn opgevers. Masten gebroken. Op vijf mijl voor de finish ging de mast overboord van de koploper, er is een boot op de rotsen gelopen en er is nog wel meer schade links en rechts. "Wellicht een gebrek aan concentratie en een te veel aan vermoeidheid" zegt Peter. Dingen die hij blijkbaar goed onder controle heeft gehouden.

Binnen een maand zijn de Huysman en Peter zeker terug thuis.

foto: de finishlijn © Grand Pavois / V. Rigler

Meer informatie over Peter de Smedt en de Huysman op: www.huysmanyachtverzekeringen.be
Over de de Mini Transat: www.transat650.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: