Transat Jacques Vabre 2003

LE HAVRE (FRA) - Vertrek op 1 & 2 november 2003. De Transat Jacques Vabre is toe aan zijn zesde editie en bevestigt zijn cruciale rol in de kalender van de grote oceaanwedstrijden. Voor zijn tiende verjaardag zal de Transat in de nieuwe editie 2003 opnieuw de evenaar oversteken in een parcours dat Le Havre verbindt met Salvador de Bahia in Brazilië. Een zeiltocht doorheen twee tegengestelde weersystemen die eigen zijn aan de twee halfronden van de planeet. Een symbool voor deze grote wedstrijd die in het teken staat van het cijfer 2. Anders dan de wedstrijden in team of solo, wordt de Jacques Vabre met duo's gevaren. Een originaliteit die zijn handelsmerk is: de de bemanning bestaat telkens uit twee skippers. De vloot bestaat ook uit twee botenfamilies, die van de monohulls en de multihulls. Twee salvo's, die door de jury met een tussenpauze van een dag ter hoogte van Le Havre worden afgeschoten, zetten eerst de monohulls, en vervolgens de multihulls op weg.

Voor de bemanning bestaat deze subtiele oefening erin zo snel mogelijk vooruit te komen (zonder de veiligheid van de boot uit het oog te verliezen), zijn ritme op te leggen, de constructie te ontzien en zo als eerste in Zuid-Amerika aan te komen. Een kunst die een goede kennis van zijn fysieke kwaliteiten veronderstelt, maar ook van de limieten van het cobemanningslid op dezelfde boot. Wat de navigeerkunst betreft: een goede kennis van alle grote weersystemen van de Atantische Oceaan, Noord en Zuid, gaande over de equatoriale kalmtes, is vereist. De doorsteek naar het eiland Ascension, die de afstand voor de snellere multihulls verhoogt, maakt eveneens deel uit van het oceaanspel.

Makkelijk, hoor ik u al zeggen! Toch is de eerste plaats in de Jacques Vabre in Salvador de Bahia enkel voorbehouden voor 's wereld meest bedreven skippers: zij zullen ook als eerste de samba dansen en de beroemde Braziliaanse koffie drinken met de vrienden van een andere cultuur.

Ook voor de Belgische Trimaran Belgacom staat deze race op het programma.

foto: persconferenties kunnen wel gezellig zijn!

Meer info:

www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: