Veel enthousiasme bij eerste IJspegel 2003-2004

SCHEVENINGEN (NED) - Met een gratis drankje van de zeilcommissie en een uitgebreid bittergarnituur van 't Bootenhuys werd op zaterdagavond 18 oktober door deelnemers en medewerkers de aftrap genomen voor het IJspegel seizoen 2003-2004.

De wijn smaakte lekker, de hapjes waren uitstekend, de weersverwachting was goed en een ieder was in een opperbeste stemming om er de volgende dag tegenaan te gaan.
Zondagmorgen begon met een schraal zonnetje. De temperatuur was aan de lage kant en er stond een oostelijk windje die de vlaggen langs de Scheveningse kade deed wapperen. De Albatros lag langs de kade. Het spektakel kon beginnen.

Zoals gebruikelijk waren er weer wat aanvangsperikelen. Zo bleken de lijnen waar alle vlaggen aan moeten nog aan boord van de Estrella te zijn en Mario en Arjan, onze boeienleggers, raceten dan ook in de vroege morgen met hun rubber naar de al op 5 mijl buitengaats liggende vissersboot.

Eind goed al goed, precies om elf uur vertrokken de deelnemers van de IMS 1-2-3 voor drie rondes met een bovenboei op 80 graden en afstand van 1.5 zeemijlen. De lucht was blauw en de zon scheen. De Xiphias en de Cicciolina waren te gretig en kregen een X. De Xiphias luisterde wel naar de marifoon en kwam terug. De Cicciolina denderde door en kreeg een OCS.

De starts van de IMS-4 / ORC A klasse en de ORC B klasse leverden prachtig gevulde startlijnen op en om 11.10 uur was iedereen aan het wedstrijdzeilen voor de kust van Scheveningen op een hobbelige zeetje met een windje van ongeveer 13 knopen.

Karel met de houten poot, de Haaks en de Bolder bereikten als eerste in hun klasse de bovenboei. Prachtig uitwaaierend over de baan kwamen de boten onder spi naar beneden. Vanaf de Albatros was het een lust voor het oog en het hele comité had zich op de voorplecht van de Albatros verschanst om niets van dit schouwspel te hoeven missen. Berekeningen werden gemaakt, moest IMS 1-2-3 afgekort worden of niet.

De laatst genoemde klasse deed tenslotte ongeveer 30 minuten over een ronde en de eerste finishten na ongeveer 90 minuten zeilen. De start van de tweede race kon om 13.00 uur plaatst vinden.

De snelle boten van de IMS-4 / ORC A klasse deden een kleine minuut langer over een ronde dan hun lotgenoten in de IMS 1-2-3 klasse. De eersten van de IMS-4 / ORC A klasse finishten na 63 minuten zeilen. De wat langzamere boten volgden en de laatste kwam 24 minuten later over de finish.

Bij de ORC B klasse dacht de Mayra dat de Pinta tijdens de race strafrondjes aan het varen was terwijl de Pinta cirkels voer rond een verloren kompas. Een stuurboord-bakboord situatie was het gevolg. Het leverde de Pinta tenslotte een DSQ op.

Voor de volgende start werd de baan naar 70 graden verlegd. De startvolgorde bleef hetzelfde en om 13.00 uur vertrokken de IMS1-2-3 voor een tweede race. Vlak voor de start was er een windshift, waar vooral de Next en Karel met de houten poot van wisten te profiteren. Met een start bij de pin-end en een lange stuurboordslag kwamen zij als eersten bij de bovenboei aan. Daarna waaierde het veld weer over verschillende boegen uit om de benedenboei te bereiken.

De stroom liep van NO naar ZW en stond met een lichte hoek op de baan. Aan het begin van het seizoen lijkt voor een aantal boten het beheersen van de spi nog niet tot in details te zijn geoefend en werd er bij de benedenboei hevig getobd om hem droog binnen te krijgen. Het overzeilen van de boei is een ander aspect. In ieder geval weer mooie leermomenten om de volgende IJspegel beter te varen.

Tenslotte is de IJspegel een geweldige oefenvijver om in de winter zeil-vaardigheden te oefenen en onderhouden.
Om halfvier meerde de Albatros weer af aan de kade. De prijsuitreiking was een gezellig gebeuren met heel veel prijzen en tevreden klanten. De eerste IJspegel zit er weer op!!

foto: Karel met de houten poot © Luchtfotografie Olaf Schwencke

voor de uitslagen: www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: