Mogelijk storingen door geomagnetische storm

BOULDER (ANP) - Door een 'geomagnetische storm' kunnen de komende twee weken storingen optreden van satellieten, communicatie- en navigatiesystemen en elektriciteitscentrales. Dit meldde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in Boulder donderdag.

De door de zon veroorzaakte 'storm' bereikt naar verwachting vrijdag de aarde. De geomagnetische storm ontstond door een ontploffing op de zon, waardoor een wolk van elektrisch geladen deeltjes is vrijgekomen. Die wordt door de zonnewind, door de zon uitgestoten gas, richting aarde geblazen. Daar wekt de storm elektrische stromen op die het aardmagneetveld verstoren. Wat de gevolgen precies zullen zijn is vooralsnog onzeker.

In 1989 werd de deelstaat Quebec in Canada getroffen door een geomagnetische storm. Binnen een paar minuten vielen meerdere elektriciteitscentrales uit, waardoor ruim 6 miljoen mensen bijna negen uur zonder stroom zaten.

Geomagnetische stormen zijn onder meer verantwoordelijk voor het noorder- en zuiderlicht boven de polen.

foto: impressie van de SWARM satellietjes die de geomagnetisch velden en stormen moeten waarnemen, dit zijn mogelijke programma's voor aardobservatie voorgesteld door het European Space Agency (ESA)

Naar het ESA: www.esa.int/export/esaCP/Belgium_du.html

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: