Interclub Challenge Matchracing : De Finale

BRUGGE (BEL) - Dit weekend werden de laatste selectie en de finale van de matchracecup beslecht.
Zaterdag vochten de laatste vijf teams om een plaats in de finale. De sterke westenwind maakte het de deelnemers er niet makkelijker op, velen waren veeleer in beslag genomen door het in bedwang houden van de rollende en platgaande mini’s dan door het element matchracing. Weerom een paar sterke teams: First Class 8 olv Alain Jacques en Jan Roels, Team Oxygen, team Bloso-zeilschool, team zeilwagenrijders onder leiding van vice-Europees kampioen Johan Sobry en het jonge talentvolle team Van Laer! (Wannes, Marie en Sappho)
Lange windward-leeward-banen leverden een mooie strijd hoewel er af en toe een deelnemer opgaf wegens volgelopen schip! Die schoot moest echt los in de vlaag, "de chinezen" en "broachen" waren niet te tellen!
Team Van Laer plaatste zich verdient voor de ploeg van Bloso Zeilschool - door forfait van team RBSC plaatsten deze beiden zich dan ook voor de finale! Derde werden de zeilwagenrijders voor Oxygen en de Class 8. Een voordekker aan een roer zetten is niet altijd de goede optie!

De Finale!
De weergoden kozen een ander weertype voor de finale: een zwakke zuidwest die gedurende de dag doordraaide naar noordwest. De merktekens van de baan veranderden bijna na iedere reeks. Een gezellige sfeer en spannende reeksen in het vooruitzicht - de selecties hadden het kaf van het koren gescheiden dus voor ieder punt moest gestreden worden. Team Lefebvre, Team Moulaert, Team Van Laer (met 2 vervangers), Team VVW Nieuwpoort en de opgevisten Bloso zeilschool die maar één punt zouden scoren tegen het grote geweld!

De punten werden gedurende de hele dag erg democratisch verdeeld, winnende posities gingen verloren en overwinningen gepakt met een betere boeironding - een erg leuk spektakel!

De beste matchrace was ongetwijfeld die van Michel Lefebvre sr tegen Bart Tytgat - close cover gedurende de hele reeks - steeds contact houden en profiteren van iedere kleine winddraaiing. Michel controleerde tot het laatste bovenwindse merkteken maar Bart vond een piepklein gaatje in de verdediging van Michel, dook er in en won! Hard op het water maar daarna onderlinge felicitaties - fair play zoals het hoort.Tof!

Na 29 van de 30 reeksen stonden nog drie teams met zeven punten en team Lefebvre volgde op één punt - Wim Moulaert en Wannes Van Laer gingen in de clinch om de eindoverwinning maar ook team VVW Nieuwpoort kon nog winnen! Wannes controleerde van voor de start, kwam eerst bovenwinds, bleef ook benedenwinds voor maar controleerde onvoldoende toen Wim naar rechts aanviel en in een betere windbaan terecht kwam. Het laatste bovenwindse merkteken leverde nog een akkefietje op maar Wim Moulaert passeerde erg kort (centimeters) voor de luid brullende Wannes maar de race was gelopen!

De eerste editie kent daarmee haar eerste kampioen! Vier dagen van prachtig matchracen - we danken de weergoden, VVW Brugge voor de prachtige accommodatie, Magellan voor de mooie hoofdprijs en vooral alle topzeilers die het spannend maakten!

Resultaten finale:
1. VVW Brugge (Wim, Ine, Steven Moulaert)
2. VVW Nieuwpoort ( Koen en Pieter Vanoverberghe en Chris Blancke)
3. Team Van Laer (Wannes Van Laer, Bart Tytgat, Johan Sobry)
4. Team Lefebvre (Michel sr, Michel jr, Yannick cadet)
5. Team Bloso Zeilschool (Gunther Claeys, Michael Maes, Hans)

De volgende editie is gepland voor najaar 2004
info bij luc@vvwnieuwpoort.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: