Student Yachting World Cup: erop of eronder

CAP D'AGDE (FRA) - Donderdag 27 oktober, afgelopen nacht heeft de wind behoorlijk lopen spoken. Alle boten zijn in de nacht verlegd en ook de tenten op de kade zijn afgebroken voordat ze de lucht in zouden gaan.
In de ochtend stond er buiten op zee nog 45 knopen wind en mochten we nog niet uitvaren. De schippermeeting werd uitgesteld tot 11:30 uur. Na een heerlijk ontbijt met verse baguettes en croissants konden we dan toch de boot klaar maken om het water op te gaan en was de eerste start rond een uur of een. Met nog steeds een stevige bries kozen we voor de een na kleinste genua om daarmee onze twee rondjes te varen. Als vierde kwamen we die wedstrijd over de finish maar wisten daarbij wel onze grootste concurrenten op dat moment, team Holland en team Zuid Afrika achter ons te laten. In de tweede wedstrijd van vandaag was de wind al sterk afgenomen waardoor we zelfs weer met de genua 1 konden varen. Na een uitermate slechte start bleek het moeilijk weer terug te komen. Ook lag de baan er niet geheel recht in waardoor tactische overwegingen weinig uithaalde. Voor de wind wisten we toch nog een paar boten in te halen wat resulteerde in een negende plaats.

De derde en tevens laatste race van vandaag begon met erg weinig wind die daarnaast ook nog alle kanten op draaide. Na een goede start over stuurboord, hadden we nog een lange slag over bakboord naar de boei die we door verder draaien van de wind, al iets overzeild hadden. Samen met de Portugezen hadden we de goede kant van het veld gekozen en we kwamen dan ook als tweede rond de bovenboei. Spinaker omhoog en op weg naar beneden. Na een aantal bootlengtes varen draaide de wind nog verder door waardoor het spinaker rak veranderde in een kruisrak. Spinnaker weer naar beneden en genua weer omhoog. De wedstrijd werd door het comité ingekort en we finishte als tweede aan de wind.

De strijd is inmiddels steeds spannender geworden. Op dit moment staan we samen met de Engelsen en de Schotten op een gedeelde eerste plaats. Alle drie hebben we na twee wedstrijden aftrek, 19 punten. De Schotten en Engelsen staan op dit moment echter wel iets gunstiger omdat zij meer eerste plaatsen hebben staan. Morgen wordt voor ons gedrieën erop of eronder.

Meer info:
www.histos.nl/sywoc
www.sywoc.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: