Slotweekend van het NZK (IRC 1&2)

NIEUWPOORT - Zaterdag 27 september 2003 Challenge Albert Jonnart. 8u30 ’s morgens komen we eindelijk na veel te vroeg opstaan, aan in Nieuwpoort aan de WSKLuM. Het eerste bericht dat we krijgen is een uitstel tot 12u00 want het is laag- en springtij en de helft van de boten liggen dus vast. Dat is onverwacht?!

Rond de middag wordt de start gegeven voor parcours 11. Dat is een driehoek met lus rond vaste boeien, ongeveer 15 mijl.
Na heel wat gelach en gebabbel beseffen we plots dat alle klassen tesamen starten en dat we nog 30 seconden hebben om de start voor te bereiden. Genua omhoog! Afvallen en aan de startboot terug oploeven en wonder boven wonder starten we slechts luttele seconden na het startsein én aan de goeie kant van de lijn! Geen slechte start, de stroming heeft ons een beetje geholpen. We waren blijkbaar niet de enigen die de vlaggen slecht bekeken hadden want NRJ Ball moet ook nog van ver komen om 5 minuutjes later over de lijn te gaan.
De kust was zowel voor de tegenstroming als voor de wind duidelijk de goede kant. Iedereen daarheen dus. Liesl won door goed scherp te varen snel enkele plaatsen terug. Dan moesten we enkel nog Tom voorbij geraken, maar ook dat duurde niet lang. Vervolgens aan de boventon de spi omhoog en ruim terug naar de Weststroom Bank. Aan de KYCN mocht de spi naar beneden en timen maar. Slechts 15 secondjes verder uitgelopen op Tom tijdens het spirak.
Aan het einde van het volgende kruisrak was het ingekorte finish en mochten het timen opnieuw beginnen. In reële tijd was Tom 9 minuten na ons en zo was de overwinning binnen.

Na het drinken van een pintje zijn we dan onder spi van de Weststroom Bank teruggekeerd al trainend. Met een 25-tal gijpjes en een taakrotering bij elke 3 gijpjes heeft iedereen een beetje vanalles gedaan. Het leverde leuke situaties op!

Zondag 28 september 2003 Westdieprace
Frank Deboosere had verteld dat er een depressie ons land zou passeren. De wind zou ruimen en in kracht toenemen, wat ook bleek. Maar van de de voorspelde buien gelukkig geen spoor.
Een aan de winds rak als eerst rak.
Wie durft het aan om over stuurboord te vertrekken?
Juliette en Tom! Zij gaan als eerste over de lijn. Liesl en 3 mousquetiers komen te laat om de stuurboordstarters te ambeteren en vertrekken in laaste stelling! De achtervolging kon beginnen
Tom passeert als eerste de WK3 op de hielen gezeten door de Liesl.
Na het ronden van de Oostduinkerkebank volgt er een taktisch rak, tegenstroom en plat voor het laken.
Liesl neemt de beste optie om langs de kust te blijven en komt ruim 4’ voor Tom en Juliette aan de Weststroombank. 2 halve windse rakken volgen nog tot aan de finish.
Spi of geen spi? Door de stroming was het net haalbaar om de halve windse lus af te werken onder spi! Na de berekeningen wint de Liesl Met 50" op de Juliette en 2’00 op Tom.
Het was een mooie afsluiter van het seizoen! Afwezigen hadden zeker ongelijk!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: