TJV: Eindelijk de passaatwinden voor Belgacom

Akkoord… de laatste uren waren niet echt schitterend voor Belgacom… ze liggen 130 mijl achter op Groupama, die nog steeds de vloot leidt. Toch hangen Jean-Luc en Loïck nog vast aan het koppeloton en bovendien hebben ze inmiddels de passaatwinden bereikt.

De trimarans hebben hun mooiste kledij kunnen uitpakken, gennaker/volledig grootzeil, waarmee ze hun gemiddelde snelheid hebben kunnen verdubbelen in vergelijking met zondag.

Al zijn ze niet bepaald trots op hun terreinverlies, de humor is teruggekeerd aan boord en Jean-Luc en Loïck bekijken de wedstrijd met de nodige filosofie: "We hebben de voorbije nacht goed geslapen, mischien een beetje te veel !! We hebben de anderen zien voorbijvaren zoals koeien de treinen zien passeren! Het zij zo, het is toch gemakkelijker voor de wind, we laten jullie nu want er is werk aan de winkel. Hop met die beentjes!"

De navigatie komt momenteel neer op "treintje rijden", de boten trachten zo snel mogelijk op de passaatwinden te glijden op het ritme van gijpmanoeuvers en kleine windvariaties. Binnen drie dagen zal het nog eens extra spannend worden voor de eerste multihulls. Gezien de huidige situatie van de doldrums zouden er wel eens drastische klassementswijzigingen kunnen zijn… een zaak die we zeker zullen opvolgen want na 5 dagen en 5 uur wedstrijd blijven er nog maar liefst 2500 mijl voor de boeg…

Bij de achtervolgers is het Biscuits La Trinitaine die het bal leidt, sterk ten westen van de vloot, gevolgd door Sodebo, Sopra Groupa, Foncia, Banque Populaire en Gitana. Zij zijn allen geconcentreerd op 130 mijl, een echt "detail" wanneer men weet dat een multihull vandaag de dag zo'n 500 mijl kan afleggen in 24 uur... Bayer CropScience is deze ochtend vanuit Porto Santo vertrokken waar hij een pit stop had gehouden.

foto: prachtige beelden vanop de Belgacom

Meer Transat Jacques Vabre nieuws:
www.jacques-vabre.com

Voor meer foto's en TV beelden:
www.belgacomsailing.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: