Winst voor Larsen/Pols op 3de dag Aruba Regatta

ARUBA - Het Formule 18 team Gunnar Larsen en Xander Pols won de tweede race op de derde wedstrijddag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta. Bij amper windkracht twee wist het duo als tweede tussen de Tornado’s en Nacra’s Inter 20 te finishen, waarmee ze op rating wonnen. Het verschil met de nummers één van het klassement, de Britten William Sunnucks en Mark Self, is na vijf races een punt. Rikkert Graat en Daan Koene behielden hun derde plaats overall.

Na het ontbijt aan het strand was het op dinsdagochtend 11 november wachten op wind. Tegen half elf ging de uitstelvlag naar beneden en vertrok het bonte gezelschap richting de startlijn. Vanwege de geringe windsterkte lag er een korte baan, maar vooral voor de kleine boten werd het een lange zit in de brandende zon. Voorin deden twee Nederlandse Inter 20 teams goed mee. Hans Breur en Paul Buyse, team Peppi en Kokki’, gingen aan de leiding, gevolgd door Maarten Deutekom en Joel de Vries. Ze wisten de hete adem van de Tornado’s te weerstaan en eindigden ook op rating op de respectievelijke eerste en tweede plaats. Gunnar Larsen en Xander Pols bleven met hun Nacra Formule 18 in de buurt en eindigden op plaats drie. Volgens William Sunnucks, de winnaar van 2001 en leider van het klassement, gaan Larsen en Pols hier winnen: "Gunnar is een klasse apart op een Formule 18. Hij zit er altijd bij. Voor mij zijn hij en Xander de favorieten."

Het wedstrijdcomité legde er ’s middags ter afwisseling een ouderwetse olympische driehoeksbaan in. De zeewind was nog altwijd zwak, maar wel stabiel. Hoewel Larsen en Pols tot de jonge garde behoren, beheersten zij het parcours goed. Ze finishten 3 minuut 39 achter Sunnucks/Self, wat net genoeg was om op rating van ze te winnen. Voor William Sunnucks is het de tweede keer dat hij hier op Aruba van de partij is. In 2001 won hij de overall titel en mocht hij op kosten van de organisatie een jaar later terugkomen. Dat deed hij niet, omdat hij deelnam aan de Tybee 500. Dat is een soortgelijke race als de Worrell 1000, een lange afstandsrace langs de oostkust van Amerika. Begin jaren negentig voerde hij een olympische Tornado campagne, maar hij eindigde als tweede in de nationale selectie. Sindsdien zette hij zijn zinnen op long distance races. En met succes, want hij won de afgelopen twee seizoenen de series in Engeland. Morgen is een rustdag. Dan hebben de zeilers tijd om het eiland te verkennen of om hun vaardigheden bij te schaven tijdens de clinic van het Tornado team Mitch Booth en Herbert Dercksen.

foto © Annemiek van Kinderen

Top vijf na 5 races en een aftrek:

Tornado / GBR - Sunnucks en Self, 8 punten
Formule 18 / NED - Larsen en Pols, 9 punten
Formule 18 / NED - Graat en Koene, 15 punten
Tornado / GBR - Allen en Gummer, 19 punten
Formule 20 / NED - Deutekom en De Vries, 22 punten

www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: