TJV: Belgacom klimt op naar 2e plaats

Leuke verrassing vanmorgen bij het lezen van het klassement van 07u00...
De nacht en de doldrums waren Belgacom goed gezind en de blauwe boot is opgeklommen naar de tweede plaats op 135 mijl van Groupama.

We moeten nog wel de adem inhouden want na 8 wedstrijddagen zitten Belgacom, Géant en Sergio Tacchini slechts enkele luttele 10 mijl van elkaar verwijderd op de 1400 mijl die ze nog moeten afleggen!

In een telefoongesprek deze middag waren Jean-Luc en Loïck tevreden over het verloop van de wedstrijd en het laatste woord is zeker nog niet gezegd : « Alles kan nog gebeuren zolang de finish niet bereikt is ! » vertelt Jean-Luc, "zeilen is een mechanische sport en ik kan erover meespreken!"

Hoe verloopt uw verblijf in de doldrums ?

JLN : "We zullen zien bij de uitgang, maar we zijn er zeker niet slecht aan begonnen vermits we toch teruggekomen zijn op Sergio Tacchini en zelfs op Géant! Maar om het vervolg te voorspellen… spijtig dat Mevrouw Irma niet in de buurt is ! Nu vorderen we tussen de 7 en 10 knopen, maar daarnet waren we aan 0 knopen ! We moeten oppassen voor de warmte en we maken onze petjes nat om te vermijden dat onze hersenen beginnen te koken!"

LP : "We zeilen nu onder een grijze, zware hemel. De wind is zwak en het spelletje bestaat erin om zich vlak voor de wolken te plaatsen om wind te behouden want in de sleep van de wolk is er helemaal geen wind. Dit is niet evident."

Jullie zijn sinds de start vrij discreet gebleven, hoe verloopt het leven aan boord?

JLN : "De navigatieomstandigheden zijn de twee/drie eerste dagen nogal viriel geweest tot aan Madeira en vervolgens werd de meteo meer handelbaar. Het zeilen is er niet minder stresserend op geworden want voor de wind gaat het heel snel en moeten we extreem voorzichtig zijn. Maar we hebben bijna geen technische problemen gehad sinds de start, ah ja, een keer hebben we de materiaalkist moeten openen om het gasvuur te herstellen. Momenteel is ons GPS systeem af en toe buiten werking. Dit heeft geen invloed op onze vorderingen, maar stuurt het wedstrijdcomité soms in de war die het moeilijk heeft om onze positie te bepalen in het klassement. We zijn verplicht van om de twee uur manueel onze positie door te geven."

LP : "We hebben een schitterende wedstrijdstart gehad ! Jean-Luc en ikzelf waren in perfecte harmonie, maar vlak voor de Kanarische Eilanden heeft de wind ons een beetje parten gespeeld. Wij hebben te lang met zuid-oostelijke wind moeten zeilen, scherp aan de wind terwijl de anderen aan het reachen waren."

Meer Transat Jacques Vabre nieuws en de laatste posities:
www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: