Ze zeilen in de wintermaanden ook in Wolphaart

  • Author: entityone
    Date: vr, 14/11/2003 - 02:00

WOLPHAARTSDIJK (NED) - Elke tweede zondag van de maand komt de wedstrijdzeiler ook aan zijn trekken op het Veerse Meer, waar de Watersportvereniging van Wolphaartsdijk haar traditionele Wintercup organiseert.

In de zomer krioelt het er van de kleine en minder kleine zeilbootjes, in de winter heb je het water er voor je alleen. Tijdens het trimmen van de spi kan je dan naar het natuurschoon kijken dat enkele meters verder aan je voorbijschuift. Het smalle vaarwater laat niet veel ruimte aan de zeilers, maar tegen een tochtje naar Veere en terug zegden we bij dit mooie weer niet nee...

Ik mocht mee op de Free 2, een Drifter 25 van Peter, die heel regelmatig met onze Half Moon meezeilt. Peter is momenteel op vakantie in Turkije, maar wilde toch dat zijn schuit aan de eerste winterwedstrijd meedeed. Kwestie van het eindklassement al niet van bij het begin in gevaar te brengen. Wilfried stuurt, Herman ‘doet’ het voordek en de spitrim, en de rest mag ik doen.

Free-ke vaart in de B-klasse, waar nog 6 andere schepen in meedoen. De grote klasse telt 10 deelnemers, zodat 17 schepen op het wedstrijdblad staan, niet slecht hier. De grote jongens mogen eerst weg, 10 minuten later mogen wij. Ons parcours leidt ons naar de ’VM 32’, alom gekend bij de klasse want die moeten we regelmatig ronden... De spi kan er net na de start op, halve wind... we starten helemaal aan loef, vlak onder de wal. Twee First 210’s lopen helemaal aan lij onder spi weg. "Welke rating hebben die mannen?" "Geen idee, ze zijn kleiner dan ons, dus die zal wel lager liggen..." Erachter aan dan maar. Door zorgvuldig afdekken hebben we de eerste 210 snel te pakken, de tweede komt maar niet dichterbij. Achter ons gaan maar weinig spinnakers de hoogte in, van die boten moeten we dus niet veel vrezen.
De plaatselijke ‘doldrums’ komen we goed door, en dan gaat het iets hoger aan de wind richting merkteken. Na een vlaagje dat iets harder was dan de vorige geeft de 210 het op en ruilt hij de spi voor een genua. Wij lopen nog iets door onder spi, maar besluiten ook vrij snel om de genua boven te halen om ons merkteken te halen, dat we enkele tellen na de 210 ronden.

De spi kan er terug op, en tijdens het hijsen valt de spizak overboord, vergeten vast te maken... Na een moment twijfelen besluiten we om toch door te zeilen (als iemand een kleine rode spizak vindt, dan mag u die terubrengen...). Iets verder lopen we vast waar de dieptemeter 2,5 meter aanwijst. Ons Drifterke steekt amper 1,5 meter diep, dus we vragen ons af waar Peter die dieptemeter geïnstalleerd heeft... We komen gelukkig vrij snel terug los, maar die dekselse 210 is niet gestopt natuurlijk... Er weer achter aan.
Bij de bocht naar Wolphaartsdijk - de spi is er ondertussen af- zijn we er door zorgvuldig trimmen in geslaagd om de 210 bij te benen en zij aan zij gaan we het kruisrak in. Bij de tweede slag zijn we al wat uitgelopen - we varen iets hoger en sneller - als de kiel van de 210 op zijn beurt kennis maakt met de bodem van het Veerse Meer (tijdens de winter laten ze zo’n 70 cm water uit de plas lopen...). Zij hebben meer moeite om terug los te raken, en aan de eindtsreep hebben we hierdoor een ruime voorsprong op de 210.

Gezien we niet weten welke ratings die 210’s hebben gekregen, is de uitslag toch best spannend, maar we halen het uiteindelijk toch nog in berekende tijd. De vrienden van de ‘4 Fun’ wonnen in de grote klasse.

Merci Peter om aan ons de eer gelaten te hebben de eerste zege binnen te halen, volgende keer hebt ge er een nieuw spi-zakje bij...

foto: Racen in Wolpaartsdijk, archief Clubracer

Meer info: www.wsvw.com

Deze regatta werd toegevoegd in de Benelux Wedtrijdkalender

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: