Larsen /Pols winnen Aruba Heineken Regatta

ARUBA - Het Nederlandse Formule 18-team Gunnar Larsen en Xander Pols kwam na een zware competitie als winnaar uit de strijd om de 13e Aruba Heineken Catamaran Regatta. Op vrijdag 14 november 2003, versloeg het duo de Britse Tornado-zeilers William Sunnucks en Mark Self in de laatste race met vier minuten op handicap. Na de lichte condities van de afgelopen dagen, was de windkracht vier van vandaag een welkome afwisseling.

Vanochtend bij het ontbijt bleek de beloofde wind er echt te zijn. Tot groot plezier van de zeilers die hun laatste race met volle snelheid en in dubbeltrapeze konden varen. Er lag een olympische baan klaar en de deelnemers kregen waar ze op gewacht hadden. Meerdere boten gingen onder spinnaker over de kop en er waren ook kleine schades, maar op de gezichten stonden grote grijnzen. Net als op de eerste dag, overheersten ook vandaag de Tornado’s in de voorhoede.

Larsen en Pols stuurden desalniettemin hun Nacra Formule 18 tussen de olympische catamarans. Ze moesten binnen de vijf minuten na Sunnucks en Self eindigen om de overwinning te pakken. Het uiteindelijke verschil was een minuut. Larsen: "We moesten hard knokken tegen de Tornado’s. Gelukkig hadden we vandaag goede wind en konden we het afmaken." Voor Pols is het de tweede overwinning op rij. Vorig jaar won hij met een Tornado. Pols: "Vorig jaar was leuk. Toen was het spannend, omdat ik alleen maar pech had. Nu bleef het tot het einde spannend vanwege de strijd met William. Hij is gewoon een goede zeiler, dus we zijn blij dat het gelukt is." Richard Allen en Stuart Gummer eindigden als derde. Allen: "Dit is mijn zevende Aruba Regatta, maar ik heb ‘m nog steeds niet gewonnen. Ik moet dus terugkomen, want het zal en moet een keer lukken."

Het is voor het eerst dat de nummers een en twee van de Aruba Heineken Catamaran Regatta met het gelijke aantal punten eindigen. Larsen en Pols zijn de winnaars, doordat zij meer races wonnen. Sunnucks: "We hebben zo hard mogelijk gevaren, maar ze zaten er weer te dicht bij. Maar goed, de race en de competitie waren fantastisch." Na de finish bouwden de deelnemers de boten af en werden de Hapag Lloyd containers geladen voor transport. In december zullen ze in Nederland arriveren. De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. Organisator Edwin Lodder: "De weeromstandigheden waren lichter dan vorig jaar, maar we hebben de geplande acht races kunnen varen. We hebben ook dagen met goede wind gehad en dat maakt de competitie des te eerlijker. Hoewel het de eerste keer was met zo’n grote groep, was de sfeer ook uitstekend."

foto's © Annemiek van Kinderen

Top vijf na 7 races and twee keer aftrek:

Formule 18 / NED - Larsen en Pols, 10 punten
Tornado / GBR - Sunnucks en Self, 10 punten
Tornado / GBR - Allen en Gummer, 21 punten
Formule 18 / NED - Graat en Koene, 30 punten
Formule 20 / NED - Deutekom en De Vries, 33 punten

www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: