De tweede plaats voor Belgacom: Gewoonweg gelukkig

BAHIA - Emoties, veel emoties bij de aankomst in Salvador de Bahia van de schippers Jean-Luc Nélias en Loïck Peyron, blij met hun tweede plaats in de Transat Jacques Vabre 2003.
Lachend, met een niet te missen hechte onderlinge band… de sterren fonkelden in de ogen van Jean-Luc en Loïck. De wedstrijd was mooi, de tweede plaats verdiend. De twee zeilers brengen hulde aan de winnaar van wat de laatste wedstrijd was van de trimaran onder de kleuren van Belgacom.

GEKOZEN FRAGMENTEN…

DE WEDSTRIJD
JLN : "De juiste afstand, de juiste duur, de juiste moeilijkheden… Deze transat is van begin tot einde top geweest, meer gevarieerd dan de laatste keer hebben we ditmaal het volledige potentieel van de boot kunnen gebruiken. Maar het was ook zwaar, we hebben hard gewerkt. Ik denk dat ik nooit zo weinig geslapen heb dan gedurende deze transat!

"Ik denk dat het bij de landing in Madera is dat de overwinning ons ontglipt is. De situatie was niet heel duidelijk, we zijn er niet in geslaagd de partij te controleren. Groupama en Tacchini hebben zich ertussen geplaatst en daarna hebben ze de juiste meteorologische systemen net voor ons aan de haak geslagen. We zagen ons al vechten voor de loden medaille…. Bij de Kaapverdische Eilanden hebben we de zaken terug in handen genomen, we hebben andere trucjes geprobeerd om de afstanden te verminderen en het heeft gewerkt! Daarna hebben we succes gehad bij de doldrums. Vervolgens moesten we de machine optimaal laten werken om de tweede plaats te behouden, want er waren veel andere kandidaten achter ons!"

HULDE AAN DE WINNAARS
LP : "Die twee zijn niet geboren uit de laatste vloedgolf ! We hebben ze een beetje kunnen pesten op het einde, maar we hoopten niet om ze op pure snelheid in te halen! Bravo voor hen!"

DE VOLDOENING VAN GOED AFGELEVERD WERK
JLN : "Het was iets totaal nieuws om samen te varen en we hebben echt genoten ! Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat we artiestenwerk verricht hebben, alles clean van begin tot einde, manoeuvres, meteo, route, enz. Als het opnieuw te beginnen was, zouden we onmiddellijk hertekenen."

BEELDENSTOP
LP : "We hebben niet altijd gelachen, maar we hebben intens genoten van het surfen op de golven, van de manen, van al die beeldenstops ! Soms dachten we dat we echt uitzonderlijke momenten meemaakten, zeer intens, ogenblikken die enkel wij kennen. Men zou de mensen moeten kunnen teleporteren vanuit hun hotelkamer in het midden van de nacht om die momenten te kunnen delen"

PLEZIER, NIETS DAN PLEZIER
JLN : "We hebben samengezeild zonder enige commerciële druk. We waren daar om te zeilen, relax, losgekoppeld van de materiële zaken. Dat is een hele ommekeer voor ons ten opzichte van de laatste jaren en het doet ontzettend veel deugd! Het heeft ons eraan herinnerd dat het er in ons leven net daar om draait: om de zee, om de boot…"

EEN HECHTE ONDERLINGE BAND
JLN : "Het was super om met Loïck te varen. Hij is zeer joviaal. Hij zingt en fluit de hele tijd! We hebben zelfs niet de tijd genomen om de filmen of om foto’s te trekken. Deze transat, die wilden we niet echt met anderen delen. Het herinnerde mij de goede momenten die ik in duo had doorgebracht met Paulo Vatine."

LP : "Met Jean-Luc heb ik een enorm hechte band. Hij heeft een diepe indruk op me gemaakt ! Het is grappig, want ontdaan van de verantwoordelijkheid als schipper voelde ik me soms zelfs een beetje onnozel!"

DE BOOT
JLN : "Nul technische problemen, buiten het gasvuur (!) en een beschadigde stag die gelost heeft. Maar vermits we die al een tijdje in de gaten hielden was het niet te erg. We hebben er wel een tiental mijl mee verloren."

LP : "Het is een krachtige boot, verstandig, zeer gezond en zonder tierlantijntjes, naar het beeld van Jean-Luc en zijn team. Ik zeg hen proficiat!!"

HET RESULTAAT
Om 9 uur 22 minuten en 42 seconden GMT of om 10 uur 22 minuten en 42 seconden Belgische tijd is de 60 voet multihull Belgacom geschipperd door Jean-Luc Nélias en Loïck Peyron deze zondag 16 november 2003 als tweede over de finish gezeild na Groupama.

Hun wedstrijdtijd om de 4 340,3 mijl (8 038 km) van de zesde Transat Jacques Vabre tussen Le Havre (Frankrijk) en Salvador de Bahia (Brazilië) af te leggen is 11 dagen 00 uur 22 minuten en 42 seconden aan een theoretische gemiddelde snelheid van 16,42 knopen (30,41 km/u).

Belgacom deed er dus 1 uur 12 minuten en 01 seconden meer over dan Groupama, wat een snelheidsverschil betekent van ... 0,07 knopen, of 7 honderdsten van een knoop minder dan de winnende trimaran van de editie 2003.

Aankomst 60 voet multihulls:
1. Groupama (10 dagen 23 uur 10 minuten en 41 seconden)
2. Belgacom (11 dagen 00 uur 22 minuten en 42 seconden)

Meer Transat Jacques Vabre nieuws en de laatste posities:
www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: