Hoge Wier wint opnieuw Hardzeildagen

MUIDEN (NED) - Schipper Sacha Emmerik en de bemanning van de Hoge Wier hebben dit weekeinde voor de vijfde achtereenvolgende keer de overwinning behaald in de categorie eenmastklippers. Na twee dagen zeilen op het Markermeer tijdens de Muider Hardzeildagen kon Emmerik in de feesttent de plaquette ophalen. Het zeilevenement werd voor de 25ste keer gehouden.

De eerste prijs in de categorie tweemastklippers ging naar de Averechts, eerste bij de kleine tjalken werd Proosdij. Winnaar bij de grote tjalken werd de Lis. Bij de aken won de Lemmer 194 van Postma, bij de botters ging de VD172 met de eer strijken.

De eerste dag van de zeilrace stond er niet zo veel wind, kracht 3. Maar de schippers en hun bemanningen waren vooral opgetogen dat het de hele dag droog bleef. Ook gisteren begon het pas te regenen toen de eerste schepen de haven van Muiden al weer binnenvoeren. Een aantal schippers had er niet op gerekend dat er ook op de tweede dag gevaren zou worden, omdat er harde windstoten voorspeld waren. Een eenmastklipper gaf de race op vlak na de start.

Onder aanvoering van schipper Emmerik werd het hele weekeinde fanatiek gezeild op de Hoge Wier. Emmerik wist zaterdag al een flinke voorsprong op te bouwen, nadat concurrent Cocky Noteboom van de Verwondering bij de boei van Blocq van Kuffeler te vroeg koers zette richting Marken. Later wist de Hoge Wier de voorsprong nog groter te maken door vlak voor de Oostvaardersdijk overstag te gaan. Gerekend over twee dagen wist Emmerik een voorsprong van 37 minuten op te bouwen op zijn tegenstrever. ,,De Hoge Wier en de Verwondering zijn erg aan elkaar gewaagd omdat het dezelfde soort schepen zijn'', aldus Emmerik, die in augustus nog van Noteboom had verloren tijdens de Ome Ko Cup. Zaterdagmiddag, toen de snelste schepen al weer in de buurt van forteiland Pampus kwamen, mompelde hij tegen zijn scheepsmaats: ,,Dat zie ik graag, dat de Verwondering steeds kleiner wordt.''

De jubileumrace van de Muider Hardzeildagen kan dankzij het goede zeilweer en het grote deelnemersveld de annalen in als zeer geslaagd.

foto © Matthijs Wink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: