TJV: Ecover vecht voor zijn positie

  • Author: Ice
    Date: zo, 09/11/2003 - 02:00

Het lijkt zo dat Ecover de laatste 7 dagen moeiteloos de koppositie heeft kunnen behouden. Dat is niet zo, Golding en Thompson hebben hard geknokt voor deze positie in de Transat Jacques Vabre. Dit bewijzen de problemen dat het duo de laatste 48uur heeft mogen meemaken.

De Problemen startte op vrijdag toen een van de stuurwielen op Ecover afbrak, dit betekende een fameuze krachttoer voor Thompson. Hij stuurde met de hand (helmstok) terwijl Mike bezig was de boel te repareren.
Het stuurwiel is ondertussen gefixt en werkt terug naar behoren.

Een nog grote probleem ontstond toen dat de masttop spinakerval brak en de sinaker daarbij mee in de vernieling bracht. De spinaker viel in het water en draaide zichzelf in de knoop rond kiel en roer. Wegsnijden was de enig oplossing.
"We cleared the spinnaker in an hour which was pretty good under the circumstances, especially as it was dark."

Golding en Mike brachten buiten de mast een reserve val aan om hem ‘s nachts te kunnen viseren. "as if that wasn’t enough, the emergency halyard also chafed and broke. The first one lasted 24 hours, but the second one only 1 hour!" De tweede spinaker ging hiermee ook omzeep.

"This left us with only the solent halyard, which only reaches half way up the mast, so I went half way up, as Brian lowered the mainsail half way and then hoisted me to the top of the masthead. I’ve now rigged a perfectly satisfactory external replacement system and now we have to push the boat hard to enable us to catch Virbac. We are now sailing under Code Eco and full main. We are almost back on the pace but pretty shattered."

Golding klonk heel moe aan de telefoon. Na het verlies van 2 spinakers in de laatste Route du Rhum was hij voorzichtig genoeg om er genoeg mee aan boord te nemen.

Meer Transat Jacques Vabre nieuws:
www.jacques-vabre.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: