Recordaanval Noordzee-oversteek uitgesteld

IJMUIDEN - Windkracht 6-7 is teveel in de winter. Vanochtend om 05.00 uur wilden we vertrekken uit Ymuiden naar Harwich. Na het koufront zou de wind draaien naar het Noordoosten, dus voor de wind naar Harwich. De Nederlandse en Engelse meteo gaven echter teveel wind af, teveel om veilig in de winter over te varen met de Goudse catamaran. Door de harde wind neemt de cat veel water over en daardoor kunnen de bemanningsleden onderkoeld raken. Ook willen wij de catamaran niet stukmaken voor de Recordaanval van Harwich naar Scheveningen.
We blijven standby en houden u op de hoogte.

2de poging voor Hans Bouscholte (NED)
Het huidige record Engeland - Nederland staat op naam van Tim Klijn en Jaap Kriele. In 1998 hadden zij 7 uur en 59 minuten nodig om het traject Lowestoft - Zandvoort van bijna 200 kilometer op een windsurfboard af te leggen. Zij verbeterden daarmee het record dat sinds 1983 in handen was van de windsurfers Stephan van den Berg en John van de Starre. Zij deden er toen 8 uur en 8 minuten over. Hans Bouscholte en Peter de Smedt (BEL) ondernamen in 2001 een poging om het record te breken. Ze vertrokken op de 5,7 meter lange oceaancatamaran Bravery, maar al snel stak er een westenstorm kracht acht op. Het duo had 12 uur en 25 minuten nodig om zich door de enorme golven een weg naar Nederland te banen.

De boot
Het team zal met de Sailing One 25 catamaran het bestaande record aanvallen. Deze open catamaran is 7,65 meter lang, 4,40 meter breed en steekt 1,20 meter diep. Speciaal voor deze uitdaging is er een stijvere mast van 12,5 meter op gezet. Het onderwaterschip is gladder gemaakt, de profielen van de roerbladen zijn iets veranderd en de boot is voorzien van nieuwe zeilen. Het grootzeil heeft een oppervlakte van 38 vierkante meter en de spinnaker 53.
Dit alles moet de bootsnelheid flink vergroten.

Het team
Hans Bouscholte: de initiatiefnemer
Piet van Nieuwenhuyzen: maakte deel uit van het succesvolle team ACC team Alinghi
Dick Kampscheur: Net als Bouscholte is ook Dick Kampschreur een oud-commando
Ruurd van Wieren: nuchtere Fries met een uniek gevoel voor humor

De laatste stand van zaken voor vertrek, tijdens de oversteek en na afloop, is terug te vinden op www.bouscholte.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: