Wereldkampioenschappen Splash en Vaurien

STAVOREN (Ned) - Wie komende zomer écht een gekkenhuis wil zien, moet in het weekeinde van 19 en 20 juli afmeren bij Stavoren. Dat weekeinde starten namelijk bij het IJsselmeerstadje het wereldkampioenschap Splash, het wereldkampioenschap Vaurien, de Europacup Flash én er wordt gestreden door de SKSskütsjes.

Het gekrioel op het water moet uniek worden, want alleen al op de eerste gezamenlijke wereldkampioenschappen Splash en Vaurien komen maar liefst 450 deelnemers af uit de hele wereld. Daarbij komen nog eens 70 Flash-deelnemers en het enorme circus van de skütsjes, met hun volgschepen en fans. De wereldkampioenschappen worden gezeild van zondag 20 juli tot en met zaterdag 26 juli, ongeveer 3,5 mijl zuidwest van de Marina Buitenhaven op het IJsselmeer. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) is verantwoordelijk voor het wedstrijdgedeelte. Een internationale jury is benaderd.

De solistische Splash-zeilers (tussen de 13 en 18 jaar) leveren strijd tijdens 16 wedstrijden voordat de wereldkampioen bekend is. De tweekoppige Vaurien-bemanningen (tussen de 15 en 40 jaar oud) varen maximaal twaalf keer uit. De deelnemers aan de Flash-Europacup (in leeftijd variërend van 18 tot 60 jaar) varen twaalf wedstrijden. De meeste Flash-deelnemers komen uit Nederland, maar de Flash breekt inmiddels ook door in het buitenland. Alle schepen varen een olympische baan. De deelnemers komen uit vele Europese landen, maar ook Nieuw-Zeeland, Amerika, Uruguay, Australië en zelfs Hongkong.

www.vaurien.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: