Team NZ torst een DNF in de eerste race!

  • Author: Yan T.
    Date: za, 15/02/2003 - 02:00

Alinghi SUI 64 versus Team New Zealand NZL 82 DNF
31 ste America's Cup, een baai, haven en stad vol enthousiaste supporters met toeters,bellen en vlaggen en na 25 minuten racen moesten al de kriebels plaats maken voor er een teleurgesteld Auckland. Dean Barker de 29 jarige schipper van Team New Zealand riep de rubberboot om hen terug naar de haven te slepen. Na een vrijwel gelijke start met Barker een bootslengte of 2 loefwaarts van Coutts (schipper van Alinghi) bleek de Nieuw Zeelandse boot effectief sneller te lopen dan het Zwitserse jacht. Er bleek echter vrij veel water in de kuip van NZL 82 te klotsen of dat van de hula kwam, langs lij binnenkwam of gewoon van het buiswater is nog de vraag.

Team NZ kwam aan de leiding en ging overstag terwijl SUI 64 doorliep. Maar na enkele momenten viel het op dat NZ met een nogal bol grootzeil vaarde en dat hun snelheid afnam. We zijn nu 12 minuten in de race. De hydrolische kar van de onderlijksstrekker was uit de carbonnen giek getrokken en dat koste hen snelheid. Minuten daarna sloeg ineens de halshoek van de genua los met gevolg dat het zeil uit de groef van het voorlijk profiel gesleurd werd en enkel nog aan genuaval en schoothoek vast hing. De kiwi-bemanning druk in de weer om de nodige reparatie's klaar te krijgen om de race voort te zetten. Maar de problemen hadden hun werk nog niet afgemaakt want toen de voordekkers een andere genua in de groef begeleiden onderging ook dat zeil hetzelfde lot. Om nog meer 'broks' te voorkomen riep Dean Barker 20 min na de start de rubberboot en werd een sleeplijn aangenomen.

Russel Coutts voltooide de baan in 1u55min53sec en leidt nu met 1-0 over Nieuw Zeeland. Russel Coutts zet hierbij ook een nieuw record neer van de meeste overwinningen (10) tijdens een America's Cup finale. Het vorige record (9) stond op naam van Charlie Barr en gaat terug tot 1899-1903. Benieuwd voor morgen, er wordt hetzelfde weer voorspeld 20-25 knopen wind. In tegenstelling tot de LVC is er geen boven limiet voor de wind en onder de 7 knopen wordt er niet gestart.

Het schijnt dat als je in Auckland een "LOYAL" tatoo laat zetten het TNZ syndicaat je de kosten terug betaald! In de meeste magazinnes zitten zelfs zo van die nep "LOYAL" tatoo's.

Van onze reporter ter plaatse,
Yan T.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: