Alinghi en 3 X is ...?

  • Author: Yan T.
    Date: di, 18/02/2003 - 02:00

Alinghi SUI 64 droogt Team New Zealand af met 0.23sec:
Alinghi over bakboord en NZL 82 over stuurboord allebei de startbox invarende, een rechtse shift maakte dat NZL 82 voor Alinghi langs kon varen. Na wat gedraai en aftasten liepen beide schepen over bakboord terug naar de lijn op 1min.20 van het startsignaal . Alinghi ligt boven NZL 82 en Dean Barker dwingt Coutts nog op te loeven tot ze beiden een paar sec. stil liggen met de neus in de wind. Barker valt af tot over bakboord en Coutts klapt over stuurboord naar de rechtse kant van de baan waar hij na de start een een opening maakt van een 150 meter omdat de wind naar rechts shift. Alinghi zet zijn voordeel in een 220meter om tot aan de bovenboei waar de wind terug naar links shifte en NZL 82 een 60 meter terug kon goed maken. Alinghi ging met 28 sec verschil als eerste om de bovenboei, dit was het grootste verschil dat beide teams scheidde tijdens deze race.

Het race commitee draaide de baan 10 graden naar rechts om de shift op te vangen. Bij de benedenboei had Dean Barker daar 8 sec van afgesnoept. Dit kwam hoofdzakelijk door ietsjes sneller te zeilen de spiboom werdt duidelijk hoger gevaren op NZL 82 en beter boothandeling. Team NZ deed dip gibes (spiboom aan de mast naar boven en de voordekker klikt laag bij de neus aan de voorstag de nieuwe loefschoot in de bek v/d spiboom) terwijl men op Alinghi de klasieke doorsteek handeling deed. Op het volgende indewindse rak kon Barker er nog eens 3sec afhalen door het voordeel te halen uit een overstagduel waarbij in het begin de Nieuw Zeelanders hun boot sneller terug op snelheid kregen dan de Zwitsers. Maar Alinghi leidde nog steeds, en nu met maar 0:17sec aan de 2de bovenboei. Aan de 2de benedenwindse boei haalde barker er weer 2 sec af zodat het verschil nog maar 15 sec bedroeg.

Beide schepen lijken even snel, en het verschil kan dus niet enkel op bootsnelheid gemaakt worden, het is vandaag duidelijk geworden dat tacktiek een grote rol zal spelen tijdens de 2003 editie van de Cup. Aan de 3de bovenwindseboei leidt Alinghi met 21sec ze maakten gebruik van een kleine shift waarbij ze eerst NZL 82 deden weggijpen om dan van de 35meter die er nog tussen beide schepen lag er 100m van te maken. Dean Barker en heel zijn team deden hun uiterste best om alles uit de boot te halen, ze probeerde nog een gijpduel aan te gaan echter zonder succes. Het enigst wat ze konden doen was wachten op Coutts tot hij een fout maakte wat niet gebeurde en Alinghi zeilde over de finish met 23sec verschil.

Alinghi leidt nu over Team New Zealand met 3-0 (en ze hebben nog maar 2 overwinningen nodig om de Cup naar Europa te halen!)

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: