Bay of Islands

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 02/02/2003 - 02:00

Hoi jullie daar allemaal aan de andere kant van de wereld,
we zijn van de morgen met het wakker worden van de ochtendstond 'Bay Of Islands' binnen gevaren. 9 Dagen onderweg geweest, 1300 zeemijl afgelegd, alle soorten weer gehad van niets tot euh "toch wel een beetje wind", onderweg ontdekt dat de eigenaar van de boot geen bal van zeilen [lees: navigeren, veiligheid, sturen en koers houden, koken en oog voor preventie van problemen] afweet. De eerste 4 dagen was hij zeeziek, o k dat kan de meeste overkomen. Als het er te heftig aan toe ging [ reefje steken met 45 knopen wind bv.] kroop de mens gewoon in zijn kooi, los het maar op. Na de eerst 45 mijl komen we er achter dat de wc niet werkt, dat de automatische piloot het vanaf 18 knopen wind en een beetje zeegang niet meer aan kan en 40 graden boven en 40 graden onder onze koers begint te sturen [volgens hem heel gewoon, hij is gewoon zijn koers aan't zoeken...]. Bay Of Islands is goed voor zien van de nodige rotsen en uiteraard eilandjes waarvan de meeste niet verlicht zijn en daar wou hij dan s'nachts effe een bocht gaan afsnijden zonder een gedetaileerde kaart of Nautical Almanac in zijn bezit te hebben of er ooit gevaren te hebben. Voor hem was het belangrijker om er een paar uur vroeger te zijn met de kans z'n boot in de vernieling te varen dan de nodige verantwoordelijkheid en veiligheid van de mensen die hij aan boort heeft te waarderen en respecteren. Zware dobber maar we zijn er geraakt, voor diegene die willen schrijf ik het gehele reisverslag nog wel eens neer. Bedankt Pa voor de ervaring die je me in m'n jeugd hebt meegegeven, anders zou ik nu niet in Kiwi-land geweest zijn.

Voor de zeilers onder jullie, als ge ooit ergens in de wereld de kans hebt om met 'Baron Robertson' [tja, de mens heet echt zo] en zijn boot 'Tui Too' mee te varen ..., NIET DOEN, ge zult geloof me vrij langer leven.

Bon, ik moest dit effe van me afschrijven. Onder weg alles gezien waarvan je bij ons alleen maar in de boekskes leest, dolfijnen in alle maten en getallen [wel tot 60 stuks], albatrossen zo groot als de Condor uit Kuifje, pelikanen in de haven van Sydney, walvissen, ...
Nieuw Zeeland's eerste indrukken zijn zoals ik ze verwacht had, dit is een ferm land! Mijn eerste avontuur is achter de rug, de volgende staan vol ongeduld voor de deur.

Yan trouwen,
onze reporter ter plaatse

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: