Gemengde gevoelens in Auckland: LOYAL!

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 02/02/2003 - 02:00

Overal aan gebouwen, stickers op auto's, T-shirt's, vlaggen op bijna alle Nieuw Zeelandse boten, affiches hangt een boodschap met slechts 1 woord en 1 teken. Het is een zwarte achtergrond met een blad op en het woord "LOYAL!
Dit is een duidelijke boodschap aan de Nieuw Zeelanders die op Alinghi ook maar hun job doen. Die mannen kaatsen de bal nu terug door in eigen kamp eveneens de "LOYAL" vlag gehesen te hebben.

Nu blijkt dat dit hele LOYAL gedoe niet meer dan een opzet is van een publiciteits firma die aan de verkoop van artiekelen heel wat verdien. Vanaf volgende week moet iedereen die mee rond Team New Zealand werkt deze T-shirts dragen. Als je op straat dan vraagt wat de Nieuw Zeelanders hun mening is betreffende hun eigen volk dat voor een ander land vaart dan krijg je toch zo iets van : We hebben de Cup sowiso gewonnen want het zijn onze jongens die ze inhuren voor wat ze zelf niet kunnen"!

Laatst was ik toevallig getuige van het terug binnenkomen na een dagje training van beide teams die uiteraard nooit tesamen trainen. Alinghi's beide boten werden binnen gesleept en de rompen werden direct met de zogenaamde 'hemdjes' afgesloten uit het water getild en afgespoten. Toen de Nieuw Zeelanders daarentegen binnenvoeren werd er luid "We are the champions' van Queen gespeeld en en onder luid applaus van zowel toeristen als lokals ontvangen. Dit moet vrij deprimerend zijn voor de kiwi jongens op Alinghi. Wist je dat het hier de ronde gaat dat mocht Alinghi de Cup winnen deze jongens direct per helicopter naar het vliegveld worden gevoerd en naar een veiliger oord worden gevlogen??? Toch kijkt iedereen hier uit naar de confrontatie tussen de beide giganten, alles is er op voorzien. In elk cafe zijn er grote schermen waar je het verloop van de Cup zult kunnen volgen.
Je kan hier voor een $200 [Eur 100] zelfs een uurtje meevaren op een van de oude Amerika's Cuppers en voor $300 [Eur 150] een wedstrijdje van 3 uur meemaken. Ja, de gehele stad ademt maar 1 ding uit en dat is de Cup.

www.americascup.yahoo.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: