Jan Van Den Bossche genomineerd

Jan Van Den Bossche als zeezeiler genomineerd voor Yachtman van het jaar.
Het is goed voor onze sport dat deze pure amateur een plaatsje krijgt tussen merkengesponsorde grootheden. Velen kennen Jan met zijn huidige yacht ‘Garce’ (Bénéteau 31.7), met haar gemengde Ned.-Belg. bemanning. In 3 seizoenen 9000NM op de teller, puur races en aanbrengen van de boot.
Zijn voorliefde voor RORC blijkt vooral door deelname aan de Fastnet 2000 en Cowes-Bayonna ’02, geen sinecure met een scheepje van 10m. Het is waarschijnlijk ook de enige boot die de Antwerp Race won in 2 verschillende klasses.

Als kind kreeg hij de zeilmicroob te pakken op een Draak in de haven van Gent. De ‘Raveling’ (Nicholson ’45) was de familieboot die hij schipperde door talloze wedstrijden. In 1977 haalden ze meer punten in de Admiral’s Cup dan de 2 andere Belgen samen (Soizic & Phantom). Dat jaar wonnen ze tevens het RORC kampioenschap. De beruchte Fastnet Race ’79 , heeft hij overleefd a/b van Piet Vroon’s ‘Formidable’. Zijn kennis als navigator heeft hij op talloze yachten gedemonstreerd, met de ‘Lender’ zelfs enkele volle seizoenen.
Zijn bescheidenheid en zachte aard sieren hem, maar een niet te evenaren doorzettingsvermogen en oog voor de veiligheid a/b, zijn de kwaliteiten van goede zeemanschap die zijn lange zeilcarrière bepalen en deze nominatie rechtvaardigen.

foto: Channelrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: