WK team racen in Auckland.

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 07/02/2003 - 02:00

Er wordt gezeild in 420 zonder spi of trapeze. Elke boot is identiek aan de andere,dezelfde romp, dezelfde layout en dezelfde zeilen, enkel de kleur van de zeilen verschilt om een duidelijk overzicht te hebben. Elk team heeft 3 boten op het water en tussen de wedstrijden door wordt er op het water gewisseld.
Heb je als Nederlandse ploeg 2 wedstrijden gevaren dan komt er een rubberboot langszij die voor de wissel komt zorgen met een ander team bv. USA1.

Het wedstrijdschema is zoals dat van de Louis Vuitton Cup met een Round Robin 1 & 2, semi finale, halve finale, en finale. Het punten systeem is eenvoudig, de eerste heeft 1 punt, de 2de 2pts, de 3de 3pts enzovoort en de punten worden opgeteld. Een team dat 10 punten of minder scoort wint.
Een boot kan op 2 manieren controleren, 1] door boven zijn tegenstander te zeilen en hem af te stoppen door hem vuile wind te geven of 2] door zijn boot onder hem te positioneren en hem op te loeven en daardoor eventueel een penalty af te dwingen. Het zijn de scheidsrechters [volgend in een rubberboot] die beslissen of iemand een penalty rondje [360 of 720 al naargelang de fout] moet draaien of niet.

De ideale combinatie van een match race bemanning zou een mengeling moeten zijn van een perfecte stuurman, een alerte en experte fokkemaat, een navigator, een tacktieker, een metreoloog en een advocaat. Maar met dit alles aan boord zou onze 420 nog amper blijven drijven. Het is dus een waar schaakspel op het water.

Het Nederlandse team bestaat uit Jeroen den Boer/Floortje Hendrikse, Frans Hin/ Harko Robroch, Jelle Roos/Truus Vissia. Zij moeten het opnemen tegen Australie [2teams], USA [2 teams], Ierland [2 teams], England [2 teams], Nieuw Zeeland [2 teams en reeds 2 maal achter elkaar wereld kampioen], CZE en Japan [2 teams].

Nederland heeft zo maar 1 team dat aan dit soort match racing wedstrijden meedoet. Het is dus niet zo eenvoudig om te trainen. Dit doen ze tegen elkaar of ze reizen een weekendje naar Engeland of Ierland.
Het team India 1 dat de wereldkampioen in 420 [F. Tarapore] in hun team heeft zitten kwam niet verder dan de Silver Fleet, ik mag dus wel zeggen dat het Nederlandse team zich van zijn beste kant heeft laten zien. Goed gevaren jongens [en meisjes]!

Van onze lokale reporter,
Yan Trouwen

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: