Zeilteam Dulon tijdens Heineken Regatta

Afgelopen week stond het zeilteam van de Nederlandse boot Dulon met schipper Gerard Loos voor de zware taak haar overall overwining van vorig jaar in de bareboat klasse te verdedigen tijdens de 23 e Heineken Regatta op St. Maarten. Het Dulon team eindigde in een totaal klassement rond de 120 schepen op de vierde plaats, met een tweede plaats in haar eigen bareboat klasse 4. Het was de Zweed "Lofoten I die er ditmaal met de St. Maarten Yacht Club Trophy vandoor ging en ook in bareboat klasse 4 won.

Na een spannende strijd van drie dagen waarbij de verschillen tussen de nummers twee, drie en vier alle races varieerden van slechts enkele minuten tot seconden, bleek dat het Zweedse schip soms meer dan 15 minuten eerder binnen te zijn daar het eigenlijk steeds direct na de start al uit het zicht verdween.

Volgens velen had dit schip dus eigenlijk in een snellere klasse moeten varen. Bijkomstigheid was ook nog dat het Zweedse schip een privé boot bleek te zijn, en dus niet een echte bareboat, waar iedereen mee voer. Omwille het gefluister over het gewicht en de grootte van de zeilen van deze boot, uit de wereld te helpen tekenden de nummers twee, drie en vier de laatste dag protest aan en een verzoek tot controle. Helaas was dit te laat daar in de Notice of Race was gesteld dat dit enkel en alleen de eerste dag kon gebeuren. De eerste dag echter wist men in bareboat klasse 4 echter nog niet van het bestaan van de boot af, totdat ze s’avonds laat in de uitslag opdoemde. Temeer daar het schip oorspronkelijk als deelnemer in een snellere bare boatklasse (klasse 3) stond vermeld, hadden wij en de anderen dus onmogelijk op tijd kunnen protesteren.

Gezien de fantastische formule van dit evenement, waar het zeer hoge feestgehalte zeker toe bijdraagt, en de spannende strijd die we vooral met de locale zeilers hebben geleverd zien wij in elk geval uit naar een sportieve revanche in 2004.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: