Alinghi wint de America's Cup met 5-0!!!

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 02/03/2003 - 02:00

Gisteren was het zijn 41ste verjaardag, vandaag wint hij de America's Cup en zorgt ervoor dat deze voor de eerste keer in 152 jaar terug naar Europa gaat.
Bij het buitenvaren kreeg Team New Zealand een enorm applaus en lof toegeworpen en bij het buitenvaren van Alinghi kon je bijna een muis horen lopen.

Alinghi SUI 64 droogt Team New Zealand NZL 82 af met 44 sec.

Assymetric :(

Alinghi kwam over backboord de startbox ingevaren en had dus voorang tegenover NZL 82 die een beter bootsnelheid had en voor Alinghi door kon varen. Na een paar keer rond elkaar gedraaid te hebben gingen beide schepen naar de startlijn en het was Russell Coutts die pal op het schot over de lijn ging, hij lag ongeveer 1 bootslengte boven NZL 82 maar was niet in positie om vuile wind te geven.

Aan de eerste bovenwindse boei lag Alinghi 21sec voor en er werd door beide teams voor symetrische spi's gekozen. Team New Zealand kon 3 sec goed maken en liep op 18sec na Alinghi om de benedenboei waarschijnlijk omdat de gijpen ietsje vlotter gingen bij Dean Barker aan boord. Aan de 2de bovenboei kiest Dean Barker in tegenstelling tot Coutts voor een assymetrische spi, en deze beslissing doet hen een beetje de das om want de voorsprong van Alinghi verdubbelde bijna. Alsof het dan nog niet erger kon worden brak de spi-boom van NZL 82, het kapotte ding werd gewoon overboord geworpen en opgevist door hunVictory rubberboot. Alinghi ging om de benedenboei gevolgd door NZL 82 maar dan 31seconden later.

De "Zwitsers" konden 11sec bij hun winst bijvoegen en kwamen op 42sec rond de bovenboei, dit zou het laatste indewindse rak van de America's Cup 2003 worden. Alinghi zeilde hoog, snel en verdedigde op elke zet dat Dean Barker maar probeerde. Het enigste dat ze konden doen was hopen dat er op Alinghi een deftige fout of materiaal breuk zou Russell Couttsplaatsvinden (tevergeefs echter).

Gelukkig dat NZL 82 een reserve spi-boom aan boord had, anders had de schade niet beperkt gebleven tot 44sec, het verschil tussen Alinghi en NZL 82 aan de finish van de 5de en laatste race van de America's Cup 2003.
Alinghi vaarde binnen onder begeleiding van de politie en eigen veiligheids mensen.

Russell Coutts breekt hiermee het record van Dennis Conner die 13 overwinningen in een AC behaalde, Russell doet er met de 2002/2003 editie 5 overwinningen bovenop.

Het Clubracer team en ikzelf danken hiermee Yan Trouwen voor zijn kickass life verslaggeving vanuit Auckland, denk om zijn prachtige inside foto's en het zeilersgevoel dat hij ons allen van ginder kon meegeven
We zien hem graag terug aan boord bij ons eigen Clubracer team.

Sportieve groet,
Ice

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: