Peter Laureyssens project Mini-Transat 2005

De uitdaging van Peter Laureyssens (Bel) is om de Transat 6,50 tot een goed einde te brengen in 2005. De Transat 6,50 is een single-handed oceaanwedstrijd voor zeiljachten van 6m 50 die de atlantische oceaan over steken zonder externe assistentie noch communicatie.

De eerste transat 6,50 werd georganiseerd in 1977 als tegenreactie op het feit dat de zeiljachten voor oceaanwedstrijden steeds groter en duurder werden.
Sindsdien wordt de "Mini-transat" om de twee jaar georganiseerd. Het parcours blijft nagenoeg hetzelfde:
La Rochelle - Brazilië (met tussenstop op de Canarische eilanden). De zeiltijd bedraagt ongeveer anderhalve maand om de 4500 mijl af teleggen.

Deze wedstrijd is tevens de springplank geworden voor vele grote namen uit de zeilwereld: Michel Desjoyeaux , Ellen MacArthur, Roland Jourdain, Loïck et Bruno Peyron, Laurent et Yvan Bourgnon, Yves Parlier, Roland Jourdain, Isabelle Autissier, Catherine Chabaud, Jean-Luc van den Heede, ...

Het aantal deelnemers blijft stijgen. Van 23 deelnemers in 1977 tot 60 deelnemers in 2001. Voor de volgende jaren is een limiet van 70 zeilers voorzien omwille van veiligheidsredenen en zullen de zeilers zich moeten kwalificeren via een aantal voorbereidingwedstrijden en proeven (waarover later meer)

De boot

Zoals de naam al doet vermoeden wordt de transat 6,50 gezeild in mono-hulls met een lengte van 6m 50.
Er wordt gezeild in twee categorieën:

proto

Ten eerste de zogenaamde "proto’s". Deze boten hebben minimale restricties (enkel lengte, breedte en materiaalsoorten) en worden vaak als testbanken gebruikt voor ontwikkelingen die later worden toegepast op grotere jachten zoals: carbon rompen, swing-kiel, dubbel roer, ...

serieboten

Ten tweede de "serieboten". Deze boten moeten wel voldoen aan strictere regels en de jachtwerf moet tenminste 10 identieke boten verkopen vooralleer een boot als serieboot kan worden erkend.
Peter heeft gekozen voor een serieboot en meerbepaald voor de "Pogo 2". Deze boot wordt gebouwd door jachtwerf "Structures" en is de nieuwste en lichtere versie van de Pogo1 die gedurende de laatse jaren de serieklasse heeft gedomineerd.
De boot van Peter wordt geleverd eind maart en zal één van de eerste "nieuwe generatie " serieboten op het water zijn.

De Schipper
Peter heeft leren zeilen op het Galgenweel (Antwerpen) toen hij zeven jaar oud was.

De volgende tien jaar heeft hij voornamelijk in de Cadet klasse gezeild eerst als fokkemaat, daarna als stuurman. In deze jeugdklasse werd hij diverse malen Belgisch en Nederlands kampioen, en behaalde hij een bronzen en zilveren medaille op het wereldkampioenschap.

Nadien heeft Peter FJ en 420 gezeild; ook in deze klassen werd hij verschillende malen Belgisch kampioen. In Flying Junior behaalde hij de eerste plaats op het Wereldkampioenschap in 1985 te Blankenberge.

Peter

Na zijn studieperiode heeft Peter het zeilen terug opgenomen en vooral wedstrijden gezeild op kielboten: als tacticus op een Laser 28 en als voordekker op de First 40.7 van ons Clubracer.be team

We wensen Peter Laureyssens alvast succes met de voorbereiding en in het slagen van de kwalificaties.

Wij houden op de hoogte.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: