Groningers gaan voor goud in Athene

Muiden - Diëten een ramp? Aankomen dan! Vraag het maar aan Annemieke Bes (24). De uit Paterswolde afkomstige zeilster wil dolgraag voor een medaille gaan tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Ze vormt samen Annelies Thies en Petronella de Jong één team in de Yngling. Er is één probleempje: de gewichtsverdeling in de boot is nog verre van ideaal. "Er moet bij mij nog wel vijf kilo bij, zei Bes dinsdagmiddag tijdens de presentatie in de schilderachtige haven van Muiden.

Haar teamgenoot Thies, 33 jaar en geboren en getogen in Haren, keek zuchtend toe. "Ik heb geen medelijden met Annemieke", zegt ze zuurtjes. "Ik heb het pas zwaar. Het meeste gewicht zit in het midden van de boot, dus zij moet aankomen. Maar ik ben stuurvrouw. De punt van de boot stak uit het water. Dat mocht niet, dus ik moest afvallen. We hebben getraind in Spanje. Zij lekker de hele tijd aan de tapas. Zat ik daar met mijn biscuitje ..."

Het is maar goed dat ze weten waarvoor ze het doen. De vrouwen hebben een droom. Een olympische droom en zelfs meer dan dat. "We willen het podium in Athene en het liefst het hoogste". Aan duidelijkheid geen gebrek. Maar realistisch? Nou, misschien. Gisteren presenteerden Bes, Thies en De Jong vol trots hun nieuwe sponsor. De wereldwijde koerier TNT gaat jaarlijks 40.000 euro in het team stoppen. Daarnaast bood het bedrijf aan de boot van de meiden, alledrie lid van watersportvereniging DTP uit Paterswolde, overal ter wereld naartoe te brengen. Dat kwam goed uit, want het ticket naar de Spelen zal vooral buiten Nederland verdiend moeten worden.

De vrouwen stapten eind 2000 voor het eerst in een Yngling en dat ging vanaf het eerste moment heel goed. Het smaakte naar meer. Het drietal stippelde een route uit, zegden hun banen op en stortte zich volledig op het zeilen. Dat leverde meteen prijzen op. Ze wonnen bijvoorbeeld de bekende Kieler Woche. Bij het NOC*NSF verdienden ze daarmee de A-status. Dat betekende een goed salaris en een auto. Toch zat er nog een gat in de begroting, vooral voor het aan te schaffen materiaal. "We hebben brochures gemaakt en ik weet wel niet hoeveel bedrijven aangeschreven", vertelt De Jong (32). "Het was heel lastig in deze tijd, maar uiteindelijk is het dus gelukt."

De sponsor bracht een prachtige boot met zich mee. De vrouwen hadden in een keer alles voor handen om succesvol te zijn. "Er is nog wel een heel lange weg te gaan hoor", zegt Thies. "We moeten mentaal sterker worden, met het weer en verschillende stromingen om leren gaan, gezond blijven. Maar het begin is er. Dit jaar worden de Spa Regatta en het WK in Cadiz belangrijk. Als we daar achtste worden, hebben we een Olympische nominatie. Lastig genoeg, want de concurrentie is moordend."

En dat niet alleen. Ze moeten er ontzettend veel voor laten, zoniet alles. "Ik slaap vaker bij Petronella in bed dan bij mijn vriendje", vertelt Thies. "En Petronella heeft haar woning in Groningen verhuurd aan studenten en is weer bij haar ouders gaan wonen om de kosten te dekken. Om nog maar te zwijgen van het stoppen met roken, het afvallen, je sociale leven, niet meer uit eten. Maar ja, we willen het allerhoogste. En dan gaan we voor totale commitment."

foto:Het Olympische zeilteam, met vlnr Annemieke Bes, Petronella de Jong en Annelies Thies. (c) Foto: Dijkstra/Fred Steenman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: