Race of the Classics in Oostende

De Race of the Classics is kort in Oostende langsgeweest. Dinsdag ochtend vanaf drie uur druppelden de eerste traditionele schepen de haven al binnen. Als laatste finishte de Belgische Endlich. Voor Schipper Roger Lindtout een dubbele ervaring: een geweldige start in Rotterdam en tijd te over om over het tuigage van zijn bijna 50 jaar oude schip na te denken. Maar de rating maakte veel goed, in herberekende tijd staat de kits 9de op de 19 deelnemers. Voor de studenten was het een bitterkoud maar mooi traject. Slaap was snel ingelopen en de verkenning van Oostende kon beginnen.

Opgewondenheid bij de studenten, want De Rees zoals ze het noemen, ontgroeit de status van een zuip- en feestgebeuren. De schippers en hun vaste bemanningen houden de aspirant zeilers in toom, maar verder is de strijd heftig. De Noord Noord Oostenwind blies erg gunstig en daarom werd de finish gauw gehaald.

De Endlich maakte aanspraak op de eerste starter maar werd gauw ingehaald door de grotere schepen, waartussen de Oostendenaren eventjes gekneld werden. De gunstige, dragende wind veranderde niks aan de situatie. "We hebben gewoon te weinig zeiloppervlak en daardoor zagen we iedereen ons voorbij steken." Vertelt schipper Roger Lindthout. Onderweg groeide de idee om de oude plannen weer op te duikelen en het zeiloppervlak te vergroten, door ondermeer een boegspriet te laten zetten waarop een voorzeil kan gehesen worden (de kluiver).
Oostende voor Anker coördinator Hubert Rubbens deelde de gebruikelijke geschenken uitgedeeld in de Royal North Sea Yacht Club aan de deelnemers met kleine oogjes onder het goedkeurend oog van zowel de havencommandant, Patrick Vermandel, als de commandant van de Scheepvaartbegeleiding Jacques Loncke. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat groot en snel niet voldoende was om het originele handicapsysteem in de herberekende tijd te snel af te zijn. De laats binnengekomen Endlich klasseerde zich op de 9de plaats, de grote Swan fan Makkum, de snelste Brigantijn er wereld in alle bescheidenheid werd 16de.

Woensdagochtend gooide de vloot, na een avondje techno in Oostende, de trossen los om alweer voortgestuwd met een 4 graden bijtende oost-noord-ooster van 4 Bft richting Ramsgate te koersen. De Zenobe Gramme fungeerde als startschip met aan de andere kant van de lijn de Buitenstroombankboei. Deze keer ging de smack excelsior als eerste over de lijn terwijl de andere schepen in een wolk van zeilen volgden.

Uitslag 1e etappe: Rotterdam - Oostende (naar rating)

1 Twister Rotterdam
2 Tecla Groningen
3 Tolkien ASV Taste
4 Trintel Diedenoort
5 Zuiderzee Enschede
6 Stortemelk Den Haag
7 Lotos Amphytrion
8 Iris Inholland
9 Endlich Oostende voor Anker
10 Excelsior Maastricht
11 Esther Jensen Domstad
12 Noorderlicht Unitas
13 Gallant IO Vivat
14 Ide Min Trivoor Sharks
15 Loth Lorien Team VU
16 Swan fan Makkum Flying Admirals
17 Bisschop van Arkel Novitas
18 Hendrika Bartelds Erasmus

Meer info:
www.hrotc.nl
www.oostendevooranker.be
www.veerhavenrotterdam.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: