Verslag laatste IJspegel Trophy en uitslagen!(NED)

Zaterdag 5 april werden er wind-waarschuwingen NW 6 gegeven voor het Kustgebied voor Scheveningen. Met een 2e stuurman bij Norfolkline in de familie was het al gauw duidelijk dat de zee zich voor Scheveningen weer behoorlijk opbouwde, maar er zeker, weliswaar met name voor het lapje, nog gezeild werd.

De meteorologen van de Windline verwachtten voor zondag echter 20 knopen wind uit N-NO. Tijdens de commissie vergadering voor de wedstrijden bleken andere meteorologen deze mening niet te delen en werd er gesproken over NW 6. Aangezien de 2e stuurman op dat moment in Felixtowe lag was actuele waarneming niet mogelijk. Het KNMI sprak over golven van twee meter, de brekers bij het strand waren echter niet groot, Gerrie, de schipper van de Albatros, was tijdens de commissie vergadering niet langs gekomen en zo werd het een baan in de Noord met de Albatros op ongeveer 1 mijl van de uitgang.

Op 1 april was het nieuwe maan, 6 april is dan drie dagen na springtij. De stroom zou theoretisch kenteren tussen 9.46 uur en 10.46 uur. Toen rond 9.30 de Albatros zijn anker liet vallen bleef zij nog met de neus naar het Zuiden liggen. Al gauw begon ze te draaien en nadat alles van de tafels gevallen was, iedereen zich met 2 handen vast had moeten houden, kwam ze met de neus aardig in de wind tot stilstand. Dat wil zeggen het draaien hield op maar het rollen niet helemaal. Het vasthouden met 1 hand bleef voor de hele dag een aanradertje.

Arjan en Mario kwamen langszij met een rubberboot van de club. Helemaal tevreden waren ze niet over dit varend materiaal. Maar als echte zeerotten wisten ze alle mankementen te verhelpen en lag de baan er binnen een mum van tijd in. Met een bovenboei op 20 graden, afstand 1,4 nm, windsterkte 16-19 knopen en een startlijn van 0,2 nm gingen ging om 11 uur de ORC 2 klasse voor twee rondes van start. Om 11.05 volgden de ORC 1 en IMS 3-4 klasse ook voor 2 rondes en de snelle jongens (inclusief de Van Uden) van de IMS 1-2 vertrokken om 11.10 voor drie rondes.

Met de Van Uden zagen we een volledig damesteam verschijnen. We hadden al kennis gemaakt met Klaartje Zuiderbaan, maar ook Johanna Innemee, een zeer talentvolle zeilster uit de 420 klasse, werd aan boord waargenomen.

Om 11.36 kwam de Havoc als eerste om de benedenboei. De vaart zat er goed in. Zij werd op de hielen gezeten door de Vrijheid, Jolly Good en de Happy. De Corbulo ging nog net voor de eerste van de IMS1-2 klasse rond. Want om 11.37 meldde de Maas zich ook al bij de benedenboei en rondde deze zoals gewoonlijk weer zeer professioneel. De eerste van de ORC 2 klasse, de Gouden Ruiter, meldde zich om 11.42 uur.

De berekeningen aan boord van de Albatros kwamen weer in volle gang. Zo rond 13.00 uur moest een volgende start mogelijk zijn. De volgorde van de startgroepen was nog niet bekend. Dat hing af van de wat langzamere broeders en zusters (het is tenslotte zondag) in de diverse startgroepen.

De Gems kwam langs om 11.52 uur, de Intro om 11.57 en de van Uden om 12.18 uur. Alle drie begonnen ze aan hun laatste rondje. Wat wordt dan de nieuwe starttijd en de volgorde van de startgroepen in de volgende serie?

Op de Albatros kwamen wij uit op Uniform ( ORC1 / IMS 3-4), Tango (IMS1-2), Victor (ORC2) en zo geschiedde het ook dat om 13.00 uur er weer een start was in deze volgorde. Het aantal rondes werd 2-2-1.

Tijdens de start deed het fenomeen zich voor dat de Gouden Ruiter, startend in de derde startgroep meeging achter de Uniform groep aan, door bleef varen tot de Tango's weggestart waren en toen achter het startschip terug kwam om mee te starten met haar eigen Victor startgroep, een bijzondere manier om de startlijn uit te proberen en het startcomité scherp te houden.

Rond 13.50 kwamen de eerste finishers. De boten stoven over de lijn. Alle vier overall winnaars kwamen als eerste in hun serie binnen. Zij maakten Ton de Groot daar erg gelukkig mee, want hij had ze al als winnaars van de IJspegel Trophy op de website geplaatst.

Tijdens de prijsuitreiking werden de foto's met de Kiss-miss gemaakt, werd er veel gezoend, werden John, Henk en Henk in het zonnetje gezet, kregen de boeienjongens een speciaal aandenken en moest Alex, van de Gems, met een enorme beker naar huis.

Men sprak over mooi weer en mooie wedstrijden. Een combinatie die zich versterkt, omdat het volgens mij altijd mooi weer is als er voor mooie wedstrijden wordt gezorgd.

foto: archief Ijspegel

Website IJspegel
Winnaars IJspegel Trophy 2002-2003
Totaal Klassement IJspegel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: