Sebbes’ zware dagen op het kantoor van de jury

Sebastien godefroid zeilt de Prinses Sofia Trofee wedstrijden in Palma als aanloop en selectie voor de Spelen. Tegen alle verwachtingen in gaat het hem niet voor de wind. Dat in tegenstelling van een ronduit schitterend winterseizoen. Stukken uit zijn dagboek voor de eerste end e tweede wedstrijddag.

Dag 1
Zoals eerder reeds gezegd, was het een mistige dag vandaag, en ik vrees dat het ook wat mistig was in mijn hoofd. Na heel wat uitstel zijn we uiteindelijk toch gestart. Ik was helaas nog wat aan het testen en heb te laat het voorbereidingssignaal geien, waardoor ik te laat aan de start kwam. Supergemotiveerd om het toch nog goed te maken, begin ik aan een come-back, totdat de jury beslist dat mijn handelingen illegaal zijn, en mij een penalty geeft. Ik kom 50ste aan de eerste boei, en weet nog goed in te halen, maar breng het toch niet verder dan een 26ste plaats. Eerste is een onbekende Sloveen (die tijdens onze trainingen aldaar helemaal niet goed zeilde), tweede werd Luca Devoti (ITA), derde Ali Enver Adakan(tur).
De tweede reeks werd gestart. Ik was alweer niet supergoed weg, maar wist door wat slimme zetten toch vrij snel in de top 5 te komen. Tevergeefse moeite, want iets later werd de wedstrijd afgebroken wegens te veel mist. Laat mij een beetje met een wrang gevoel achter, maar morgen is er een nieuwe dag, waarop we de zaken terug allemaal op hun pootjes zullen proberen te zetten.

Zware dag 2 op kantoor op het kantoor van de jury.
Vandaag een normale wind met normaal zicht. Eindelijk de mogelijkheid om echt te laten zien wat ik kan, dacht ik...
De eerste reeks gaat van start in een matige wind, maar wel sterk oscillerend. Onmiddellijk ging het al mis. Tijdens de startprocedure wordt het te varen parcours op het race comité veranderd. Iets wat normaal niet mag. Ik dacht bij mezelf dat ik me gelukkig mocht prijzen dat ik de verandering gezien had. Dat was buiten de waard gerekend. Ik kwam als tweede aan de eerste boei, en voelde mij vrij zeker dat ik de wedstrijd op mijn naam zou schrijven. Ik voer het nieuwe parcours, maar was bij de weinige die de verandering hadden gezien, dus de anderen voeren het oude parcours. Ik won mijn reeks, en was vrij zeker dat via een protest, de wedstrijd ongeldig zou verklaard worden, daar 20 boten een ander parcours zeilden dan de rest van de vloot. Bij de finale verklaring van de jury werd vastgesteld dat het race comité inderdaad een fout maakte, en dat de 20 zeilers die het andere parcours voeren, het gemiddelde zou krijgen van alle gevaren reeksen. Een beslissing waar ik niet echt gelukkig mee was, daar ik dan mijn 25ste plaats van gisteren moet meetellen.
De tweede reeks verliep zoals de eerste had moeten geweest zijn. Ik had een mooie start, maakte gebruik van de grote wind-draaingen, om vrij snel de leiding te nemen. Reeds bij de eerste boei had ik een mooie voorsprong, die ik alleen nog maar verder uitbreidde. Ik won gemakkelijk, voor Ben Ainslie, en de derde kon ik zelf niet meer zien.
Ik keek uit naar een derde reeks, maar om 14u15 besloot het race comité het voor bekeken te houden. Ik moet jullie niet verder uitleggen dat ik niet echt gelukkig was met alle handelingen en beslissingen die door het organiserend comité genomen werden.
Nu ja, morgen is dan nog maar eens een nieuwe dag, en zullen we opnieuw proberen de drie geplande reeksen te winnen, en hopelijk krijg ik er dan ook echt de punten voor.

Sebbe

foto: Mateusz Kusznierewicz, tweede overal in the Finn klasse.

Meer info: www.trofeoprincesasofia.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: