18e International Easter Optimist Regatta

Tijdens het Paasweekend van 2003 (18 - 21 april) organiseerde Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 18e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er maar liefst 272 jonge zeil(st)ertjes uit 10 landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs 20 deelnemers uit Amerika aan de start!

Op vrijdagmiddag 18 april werd er een oefenrace georganiseerd om de deelnemers de gelegenheid te geven aan de lokale omstandigheden te wennen. Op zaterdag en zondag werden de zeilers verdeeld over 6 groepen die in 5 wedstrijden afwisselend tegen elkaar voeren. Na deze 5 wedstrijden werd de vloot op basis van het klassement in drie groepen opgedeeld voor 2 finale races op tweede Paasdag.

Op zaterdag waren er drie wedstrijden gepland, die allen gevaren werden in een stevige en koude wind, windkracht 5 met vlagen van 6 bft uit het oostnoordoosten, die maakte dat met name de lichtere deelnemertjes het zwaar hadden. De wedstrijden namen ieder ongeveer een uur in beslag, met tussen race 2 en 3 een korte walpauze voor de zeilers om op te warmen en te lunchen. Daarna stond eenieder kennelijk weer te popelen om er tegenaan te gaan, want de derde wedstrijd telde niet minder dan 22 OCS-en en BFD's (diskwalificaties vanwege te vroege start)

Eerste Paasdag was het weer een stuk aangenamer dan zaterdag en werden er twee races verzeild in een meest oostelijke wind van circa 4 bft. De wind was echter wel vlagerig en draaide flink, hetgeen het voor zowel deelnemers als wedstrijdcomité niet makkelijker maakte, maar ondanks dat was het een mooie wedstrijd over twee rondes. Het duurde even voor de vijfde wedstrijd van het evenement goed gestart kon worden, pas na enkele algemene terugroepen en uitstel kon de eerste groep toch gaan varen, echter wel flink uitgedund vanwege maar liefst 41 BFD’s. Door de variërende wind was het een moeilijke wedstrijd maar de meeste deelnemers bleven dicht bij elkaar met de eerste 80 boten binnen 7 minuten over de finish.

Maandag, de laatste dag van de Easter Regatta werden de deelnemers en hun enthousiaste ouders getrakteerd op zomerse temperaturen maar helaas ook op een erg zwakke wind uit het zuidoosten met veel winddraaiingen. Voor de twee finale races van maandag werden de deelnemers verdeeld in een goud, zilver en brons vloot.

De eerste finale race begon om 10 uur en Hannah Mills (GBR) die na 5 wedstrijden aan de leiding ging, zeilde een goede race en finishte als 6e, terwijl haar naaste concurrenten zoals Gijs Pelt (NED - tweede na 5 races) and Patrick Follman (GER - derde na 5 races) genoegen moesten nemen met een plaats in de tweede helft van de gouden vloot.

De laatste wedstrijd werd om te beginnen uitgesteld vanwege gebrek aan wind en kon pas rond half twee worden gestart. Hannah Mills had al zo’n goede serie gevaren dat ze nu genoegen kon nemen met de 72e plaats en toch nog met ruime voorsprong winnaar werd van de International Easter Optimist Regatta 2003. Oskar Taurel (SWE) had een goede laatste dag en zeilde van een 8e plaats na vijf wedstrijden naar een 2e plaats in de einduitslag, gevolgd door de beste Nederlandse deelneemster, Rikst Dijkstra.

Einduitslag Goldfleet:
1) GBR 5149 Hannah Mills, Female
2) SWE 3928 Taurell Oskar, Male
3) NED 2434 Dijkstra Rikst, Female
4) GER 11229 Follmann Patrick, Male
5) NOR 3300 Christoffer Grimert Hopstock, Male
6) NED 2498 Bladel Axel van, Male
7) NED 2166 Dijkstra Hielke, Male
8) GBR 4962 James Murdock, Male
9) NED 2397 Stumpel Pim, Male
10) GBR 5121 Edward Powys, Male

Foto © Annemiek van Kinderen

Meer informatie over WV Braassemermeer en het evenement kunt u vinden op www.braassemermeer.nl

Meer foto's van Annemiek van Kinderen:
www.annemiekvankinderen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: