aankondiging: 8de WILFORDRACE

Op Zondag 4 Mei 2003 organiseert de Kon. Temse Watersport Vereniging voor de 8de maal haar zeilwedstrijd Temse-Antwerpen-Temse.Een wedstrijd Cat. B CRC/IRC.
Een traditionele zeilwedstrijd die het begin van elk vaarseizoen aankondigd, telkens georganiseerd de week voor de Antwerpen-Breskens race, welke dit jaar wegens de geringe belangstelling niet meer doorgaat. Daarmee had KTWV het iets gemakkelijker voor haar datum vast te leggen en dit jaar is er op Zondag 4 Mei een ideale tij, want het is om 13,17 u. laag water in Antwerpen.

Toen de eerste maal de zeilrace Temse-Antwerpen-Temse werd georganiseerd was die uitsluitend bedoeld als wedstrijd tussen enkele leden-zeilers van KTWV. Het was ook een non-stop race, maar omwille van het moeilijk terugvaren tegen het getij in werd daar de tweede keer een mouw aangepast. Men nam de tijd van het eerste gedeelte op en men wachtte op het keren van de tij om met een tweede start de terugtocht aan te vatten. Uiteindelijk werden de twee tijden samengeteld en zo bekwam men de winnaar. Vanaf het derde jaar was er tevens belangstelling van buiten de club, zodat de derde race opengesteld werd voor niet leden en het werd van dan af ook officieel de "Wilfordrace" genoemd.

De naam Wilfordrace verwijst naar de traditionele vooroorlogse veer- en vrachtdiensten tussen Antwerpen en Temse , met de gekende Wilfordboten.

De zeilers kunnen op dit voor de meeste onbekend vaarwater van de Bovenschelde, nieuwe ervaringen opdoen.Elk jaar blijkt duidelijk dat zeilen op de Schelde altijd iets aparts heeft.
Men moet werkelijk de wind gaan zoeken, want achter elke bocht, achter elke bomenrij of gebouw op de dijk veranderd zowel de richting als de snelheid van de wind.
Elk jaar na de koers is de commentaar van de deelnemers ook zeer positief;

Dit jaar zijn de vooruitzichten hoopvol, reeds meer dan 15 zeilboten zijn ingeschrevenen en er is een primeur bij:
Een gloednieuwe "KORAL 46" gebouwd op de scheepswerf VENNEKENS uit Boom zal deelnemen, het is een juweeltje van een boot met een mast van meer dan 20m., dat zelden te bewonderen valt op de Schelde, met een unieke binnenafwerking, kortom alles erop en eraan; de eigenaar de Heer Marc Brackeva, bijgestaan door enkele vrienden zeilers zal die dag, indien mogelijk, alle zeilen bijzetten, terwijl ook de Heer Vennekens absoluut de wedstrijd wil meemaken.

De deelnemers worden ingedeeld in 3 reeksen: elke deelnemer krijgt een coefficient, rekening houdend met de lengte van de boot en natuurlijk ook het zeiloppervlak wordt in aanmerking genomen.
Dat betekend dat niet altijd de snelste in tijd de overwinnaar wordt.
Maar daar beslissen dus de rechters over die afgevaardigd worden door de Vlaamse Yachting Federatie.

Nu dan nog enkele inlichtingen voor de 8ste Wilfordrace:
De race wordt dus gevaren in twee reeksen: Temse-Antwerpen met start om 10,30 u ter hoogte van ponton 5 aan de Temse Yachthaven, en aankomst in Antwerpen ter hoogte van de club SRNA rond 12,30 u. Waar er gewacht wordt op het keren van het getij. L.W. Antwerpen om 13,17 u
Vervolgens Antwerpen-Temse met start om 14 u dit ter hoogte van de club SRNA en de aankomst wordt verwacht in Temse rond 16 u. Dit alles zal afhangen van de sterkte van de wind de dag van de wedstrijd.
Tussen beide reeksen kan men afmeren aan de pontons ter hoogte van de club Imalso.

Er wordt wederom een aanzienlijke prijzenpot voorzien van € 2500 (100.000 Bfr.). Er zijn prijzen voor elke deelnemer, en bovendien ontvangt elke boot een mooi aandenken.

Er kan ingeschreven worden de dag van de wedstrijd zelf aan € 15 vanaf 8 u in het clubhuis van KTWV of door voorinschrijving (voor 01/05/2003) aan € 10 mits overschrijving op rekeningnr. 414-2017931-76 van KTWV met vermelding van: Wilfordrace 2003- naam schipper- naam yacht, ofwel met een eurocheque op naam van KTWV.

De ingeschreven zeilboten kunnen gratis afmeren in de haven van KTWV van 14 dagen voor tot 14 dagen na de wedstrijd, dit na afspraak met de havenmeester Marcel Moordtgat :
Tel. Nr. 03/755.84.70
GSM 0475/62.45.31

Op deze nummers kunt U ook alle verdere informatie verkrijgen.

Langs deze weg doen wij dan ook een oproep aan alle zeilers: doe mee, U beleefd samen met Uw vrienden er een prettige Zondag aan, en Uw ervaring op het water zal er zeker niet armer op worden. Bovendien houdt U er een mooie herinnering en een waardevolle prijs aan over.

Het beloofd ook een uniek en een spannend spektakel te worden bij de procedure die het vertrek voorafgaat stroomafwaarts de Scheldebrug vanaf 10 u.

Wij danken op voorhand alle deelnemers, de juryleden en de organisatoren van de Antwerprace die hun ervaring ter beschikking stellen.

Foto archief: Commer en kwel in de Wilfordrace 2002

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: