Skiff zeilers komen naar Lemmer op 17 en 18 mei

Op het IJsselmeer bij Lemmer wordt op 17 en 18 mei voor het eerst in Nederland een nationaal MULTI SKIFF EVENEMENT gehouden. De organisatie is in handen van de in januari opgerichte stichting Skiff Zeilen Nederland en watersportvereniging De Zevenwolden.
Voor het publiek zijn de wedstrijden goed te volgen, want de boten varen dicht onder de kust van het IJsselmeer.

Skiffs zijn open zeilboten met een scherpe boeg en een platte
spiegel met veel zeil. Het gaat om lichte en supersnelle zwaardboten, variërend van de kleine Moth met een lengte van 3,35 meter tot een bijna 6 meter lange International 18. Vooral bij de jeugd slaan deze sportieve en spectaculaire zeilboten bijzonder aan. Meestal zijn het tweemansboten, waarbij een stuurman de boot op koers houdt en een bemanningslid de voorzeilen bedient. De oppervlakte van het zeil in de verschillende typen boten loopt uiteen van zo’n 7,5 vierkante meter tot 110 vierkante meter.

De bekendste skiff is de 49er van bijna vijf meter lang, die in 2000 als nieuwkomer verscheen op de Olympische Spelen in Sydney. Deze high tech skiff werd tot olympische klasse gekozen omdat men een spectaculaire vorm van zeilen zocht, waarin nieuwe technieken zoals tweemans trapeze en gennaker (a-symmetrische spinnaker meer tot hun recht zouden komen. Met een gewicht van 70 kg en een zeiloppervlakte van 59 vierkante meter is de 49er dan ook
een waar racemonster op het water. Later kwam ook het jongere broertje de 29er, die 50 centimeter korter is en 20 vierkante meter minder zeil heeft, op de markt. Ook bijvoorbeeld de 18 voets skiff, RS X00, Hornet, Musto, International 14, Moth, Buzz, Boss, Iso, Topper, Laser 4000 en Laser 5000 behoren tot de categorie openskiffs.
Aan het MULTI SKIFF EVENEMENT in Lemmer zal ook een aantal buitenlandse skiff-zeilers deelnemen.

Een bijzondere eigenschap van skiffs is dat ze zelfs al bij een lichte wind snel gaan planeren. Dan varen ze zo hard dat de romp gedeeltelijk uit het water wordt getild. Bij iedere windvlaag lijkt het alsof deze zeilboten een hogere versnelling krijgen. Dat is natuurlijk niet alleen voor de zeilers zelf een opwindende ervaring, maar ook bijzonder spectaculair voor de toeschouwers op de kant. Duidelijk te zien zal zijn dat de zeilers veel plezier beleven aan de hoge snelheden die ze uit hun supersnelle skiffs weten te halen.

Voor de wedstrijden in Lemmer hebben zich tot dusver zo'n 30
zeilers met 20 boten aangemeld. Later dit jaar zal opnieuw een MULTI SKIFF EVENEMENT worden gehouden in Bruinisse op Schouwen-Duiveland (NED) . Daar zullen de wedstrijden op 4 en 5 oktober plaatsvinden op de Grevelingen bij zeilschool Aqua Vitesse/ jachthaven Bruinisse.

foto: Hans Kok

zie ook:
www.skiffzeilen.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: