United 4 sailing

(Muiderzand, 28/04/2003) Krachtige wind dwingt wedstrijd commité tot afbreken van de wedstrijden.
Vele ambitieuze zeilers uit Internationale en Olympische klassen keken al lang uit naar het startschot van het nieuwe United 4 zeilseizoen, dat afgelopen weekend vanaf het Muiderzand startte met het eerste evenement uit een landelijke serie van vier.

De eerste wedstrijden op zaterdag begonnen met zwakke wind, bewolking en regen. Drie wedstrijden stonden op het programma waarvan slechts twee konden worden afgerond vanwege de sterk afzwakkende wind in de middag.
Zeilers wachtten lange tijd zonder resultaat op het water op enige wind die volgens voorspellingen zou opkomen.

Zondag, en tevens de laatste dag van het evenement, zag er volledig anders uit. Een stevige bries van kracht 4-5 Bft. en af en toe een zonnestraal voorspelden uitstekende omstandigheden.
Gedurende de ochtend nam de wind toe en dat zorgde voor spectalulaire taferelen op het Markermeer. Terwijl meerdere klassen midden in de wedstrijd zaten en de 470's net gefinished waren, nam de aanlandige wind nog verder in kracht toe, wat het water opzweepte tot korte hoge golven met brekende toppen.
Voor de wedstrijdcommités op de drie wedstrijdbanen was dit aanleiding om enkele wedstrijden die nog in volle gang waren direct af te breken en de ploeterende boten terug naar de haven te sturen.

Hoewel er voor de meeste klassen slechts 3 van de 6 geplande wedstrijden konden worden afgerond, ervaarden de zeilers in één weekend alle soorten omstandigheden op het water en voldoende sociale activiteit op de wal.

United 4 Sailing betreft een jaarlijkse serie van vier weekend evenementen in Nederland, verdeeld over het hele jaar met deelnemende klassen 470, 420, Cadet, Optimist, Europe, Splash and Lasers 4.7/Radial/Standard.
Alle evenementen vinden plaats op open water op verschillende lokaties in Nederland onder leiding van professionele commités.
Aan alle United 4 wedstrijden in de Olympische klassen 470 Dames en Heren, Laser Standaard Heren en Europe Dames is de ISAF Grade 3 status toegekend. Dit vergroot voor startend Olympisch talent de kans hun eerste opname in de ISAF Wereld Ranglijst te krijgen op een lokaal maar toch Internationaal georiënteerd evenement.

Gedurende het weekend debuteerde de Splash klasse in United 4. Deze éénmans jeugdzwaardboot van Nederlandse origine heeft met name zijn opname in United 4 te danken aan de populariteit bij jeugdige Optimist zeilers die kun klasse als gevolg van de leeftijdslimiet verlaten.

De Nederlandse 420 en 470 klasse hebben krachten gebundeld en ontwikkelen meerdere gedeelde belangen met Belgische en Duitse zeilers. Momenteel heeft dit o.a. een groeiend aantal deelnemers uit het buitenland tot gevolg.
"Deze ontwikkeling is fundamenteel voor de verdere groei van onze klassen in de nabije toekomst. Zeilers uit het buitenland komen niet alleen naar de United 4 evenementen om de lol van het Internationaal zeilen te ervaren, maar evengoed vanwege de erkenning van de United 4 evenementen door hun organisaties met betrekking tot kwalificaties en Nationale ranglijsten",zo zeggen woordvoerders van beide klassen.

Het volgende United 4 evenement vindt plaats op het Ijsselmeer vanaf Workum op 10-11 mei .a.s. Vele Olympische zeilers zijn dan net terug uit Hyères waar zij op dit moment deelnemen aan het topevenement "Semaine Olympique Française", waar de sterkste zeilers uit de gehele wereld in de aanloop naar Athene 2004 hun krachten meten.
Aan het komend United 4 evenement in Workum zullen ook meerdere kernploegzeilers deelnemen, wat de mogelijkheid biedt aan ambitieus talent om het op te nemen tegen de top in hun discipline.

Meer informatie en resultaten staan vermeld op de officiële United 4 web site: www.united4sailing.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: