Scheldemond Races te Breskens: dag 1

  • Author: Ice
    Date: za, 17/05/2003 - 02:00

Weinig deelnemers de eerste dag. Vroeger werden deze races altijd rond 1 mei gehouden wat voor vele Benelux zeilers prettiger was qua weekend planning. Op zondag komen ook nog is de verkiezingen, het zal er niet beter op worden voor de Belgen.
De wedstrijd begon met een prachtige 1ste reeks die ons 5 ups and downs bezorgde op de monding van de Westerschelde.
Levyah gaat als eerste rond de first mark gevold door Capella. Daar begonnen de ups and downs. Boothandeling en stroomkennis waren de belangrijkste factoren in deze reeks.

Levyah (IRC 1) kreeg de line honeurs (heus kanonshot) en werd ook eerste in deze reeks op berekende tijd. De Capella (IRC3 )ging er ook als een speer vandoor en werd ook eerste in zijn klasse. Dat de Westerschelde Frans Maas zijn achtertuin is weten we allemaal en deze parate kennis speelt natuurlijk veel rol bij het varen op stroom.

De tweede reeks was een echte tegenvaller, vooral als er 10 man aan boord is waarvan er maar 3 moeten werken.
No boothandeling, No Spi, No beat rak, 1 waypoint en voor de Levyah geen instrumenten meer na de regenbui (log, dieptemeter, gps, wind... alle NKE opgesmoord).
Tijdens de start was het nog even leuk toen NJR Ball (IRC1) de stroom trachtte dood te varen over SB, dit betekende achteraan aansluiten in deze kamelenrace. De Levyah werd verplicht op save te spelen door het uitvallen van alle instrumenten. We konden de ondieptes dus niet meer gaan opzoeken om uit de stroom te blijven. We werden dan ook vlug ingehaald op het tweede halve windse rak door NRJ Ball, brute pech voor ons. De Capella (IRC3) scoorde wederom een eerste plaats, op de hielen gezeten door de Half moon (IRC3) maar werd door Noordwind (IRC3) met Roy van Aller net geklopt met 45sec. CT (CorrTime) .

Better a bad day on the water than a good one in the office :)

Uitslag reeks1:
IRC 1
1. Levyah (Spirit 425) CT: 03:01:07
2. NRJ Ball (Sigma 400) CT: 03:05:27
IRC 3
1. Capella CT: 03:03:50
2. Noordwind CT: 03:11:50
3. Half moon CT: 03:15:23
4. Whomper CT: 03:24:59

Uitslag reeks2:
IRC 1
1. NRJ Ball (Sigma 400) CT: 01:22:01
2. Levyah (Spirit 425) CT: 01:27:17
IRC 3
1. Capella CT: 01:25:08
2. Noordwind CT: 01:27:23
3. Half moon CT: 01:28:08
4. Whomper CT: 01:33:05

Morgen start om 10u30: dus rep je om 08u naar het stemlokaal en hop naar Breskens. Let op niet te vroeg anders zit de kans erin dat je moet zetelen.

Tijd voor een foto, de kamelenrace van L naar R: NJR Ball, Whomper & Noordwind

Maar er kan toch vanalles gebeuren :)

foto's door Luc Haverals © Clubracer team

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: